1.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

DODIK I LUKIĆ SE IZJAŠNJAVAJU O KRIVICI PO OPTUŽNICI ZA NEPOŠTOVANJE ODLUKA ŠMITA

Najnovije vijesti

Sud BiH zakazao je za danas ročište na kojem bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić trebali da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.
Prema rasporedu koji je objavljen na internet stranici Suda BiH, Dodik i Lukić bi o krivici trebali da se izjašnjavaju između 13.00 i 16.00 časova, i to pred sudijom Jasminom Ćosić Dedović, čije izuzeće je ranije tražio branilac predsjednika Srpske.

Sud BiH prethodno je odbio kao “neosnovane” prigovore branilaca predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika”.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Dodikovi advokati su u prigovorima navodili da krivično djelo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit nelegalan.

Glavni pretres u postupku protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” vodiće sudija pojedinac koji će biti izabran putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima – CMS sistem.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije zakone u vezi sa neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH, a Šmit je potom donio odluku o njihovom poništavanju.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu ovih zakona, a Lukić ih je objavio u “Službenom glasniku Republike Srpske”. 

SRNA