Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

DODIK I MILUNOVIĆ POMOGLI OBNOVU HRAMA SVETE PETKE U ČITLUKU

NAJNOVIJE VIJESTI

Obnovu Hrama Svete Petke u dubičkom selu Čitluk, koja je danas osveštana, sa 100.000 KM pomogao je srpski član Predsjedništva BIH Milorad Dodik, a ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović bio je kum ikonostasa hrama, za koji je priložio 10.000 KM. “Pripala mi je čast da budem kum ikonostasa naše crkve u selu Čitluk. Ovo je posljednja crkva koja je obnovljena ovdje na našim prostorima”, rekao je Milunović novinarima.

On je podsjetio da su, nažalost, mnoge crkve u Drugom svjetskom ratu porušile ustaše, a da je I poslije rata uništavanje crkava nastavljeno.

“To vrijeme je prošlo i zahvaljujući velikom vladiki /banjalučkom Jefremu/ koji je u našoj Krajini izgradio i obnovio više od 300 hramova i pratećih objekata. Mi smo obnovili ovaj hram. On je sigurno jedan od najvećih graditelja u SPC, koji je u ove prostore vratio duh pravoslavlja i vjere”, rekao je Milunović.

Milunović je naveo da se narod sve više okuplja oko crkve, ali i produbljuje ljubav prema bratskom ruskom narodu.

“U periodu ovih teških vremena u čitavom svijetu, nama je kao malom narodu veoma važno da smo složni jer bez sloge nemamo budućnost i perspektivu. Potrebno je da se okupljamo oko naše crkve, koja je kroz vijekove teških vremena za srpski narod sačuvala naš jezik, kulturu, tradiciju i vjeru”, poručio je Milunović.

Kum crkve Svete Petke u Čitluku Vladimir Kecmanović rekao je da osveštanje crkve za njega znači radost, jer je crkvu podigao njegov čukundjed Ilija Kecmanović.

Paroh kostajnički protojerej Petar Makarić rekao je da je Hram Svete Petke u Čitluku nakon dvije-tri godine intenzivnog rada osveštan i dat na na upotrebu vjernom narodu sela i parohije.

Predsjednik Crkvenog odbora Borko Grbić rekao je da crkva nije mogla da bude osveštana prošle godine zbog pandemije virusa korona, ali da je to učinjeno danas, na radost brojnih vjernika i mještana.

“Obnovu crkve je u iznosu od 100.000 KM pomogao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a za ikonostas nam je ministar Milunović dao 10.000 KM. Drugi donatori su pomogli obnovu hrama sa oko 30.000 KM”, precizirao je Grbić u izjavi novinarima.

On je istakao da obnovljena crkva mnogo znači mještanima ovog kraja.

“Ova crkva znači život. Ovdje ima mještana, djece, omladine i život teče. Lijepo je imati obnovljenu crkvu”, izjavio je Grbić.

Svetoj liturgijiprisustvovali su i ambasador BiH u Sjevernoj Makedoniji Dragan Jaćimović, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić sa saradnicima i drugi opštinski zvaničnici, te predsjednik NPS-a Darko Banjac, predjednik Opštinskog odbora SNSD-a Kozarska Dubica Rankica Marelj, brojni vjernici, mještani i gosti.

Položeno je i cvijeće i zapaljenje su svijeće na obnovljeno spomen-obilježje za devet boraca iz sela Čitluk, koji su položili život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Hram Svete Petke u Čitluku, koji je danas osveštao NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, izgrađen je 1907. godine, a njegova obnova započela je 2019.

SRNA