Četvrtak, 25. Aprila 2024.
11.8 C
Prijedor

DODIK: I REZOLUCIJA O SREBRENICI RUŠI BiH

NAJNOVIJE VIJESTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je i podnošenje rezolucije o Srebrenici u UN bez odluke Predsjedništva BiH način rušenja BiH i istakao da je priča o Srebrenici prevara i podvala.
“Sve je prevara. Time se ruši koncept spoljne politike BiH. Nakon toga mi nemamo nijedan razlog da vjerujemo u sve to”, rekao je Dodik, navodeći da inicijativu o toj rezoluciji u UN pokreće ambasador BiH, iako se spoljna politika u BiH utvrđuje na nivou Predsjedništva BiH, a ništa od toga nije bilo.

On je rekao da u Srebrenici nije bio genocid bez ozbira na sva nastojanja da se to nametne kao opšte mjesto, jer da je bio ne bi bili potrebni toliko internacionalni i drugi napori da se to stalo nameće i brani političkim ili drugim okvirima.

Dodik je naglasio da su Bošnjaci narod koji se pokušava formirati u BiH, a nema naroda bez mita, pa su za to uzeli Srebrenicu.

Dodik je naveo da je, poslije Amerikanaca, NJemačka, koja je pobila nekoliko naroda u Evropi, napravila najveći genocid, pa nema nijedna odluka UN o tome da je NJemačka genocidna zemlja.

“Ovdje nije bio genocid, a hoće da nam nametnu, da nam kažu – vi ste genocidan narod, nemate pravo na političko postojanje”, rekao je Dodik za Televiziju “Prva”, navodeći da je to obračun sa Srbima.

Komentarišući napade i poziv ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da podrži rezoluciju o Srebrenici i skine kolektivnu odgovornost sa srpskog naroda, Dodik je upitao koja kolektivna odgovornost?

“To je potpuna podvala”, naglasio je Dodik.

On je ukazao da je u Srebrenici, osim što je po nekim presudama utvrđeno da je poginulo 4.000 Bošnjaka, takođe stradalo i 2.500 Srba, za šta niko ne odgovara.

Dodik je rekao da su se svi skoncentrisalo samo na tih sedam dana u julu 1995. godine za Srebrenicu, da bi to izgledalo pompezno, ali da postoje ljudi /Bošnjaci/ koji su poginuli 200 kilometara daleko od Srebrenice, pa i oni koji su živi, njih 105 čija su imena na pločama, a koji se vode kao žrtve u Srebrenici.

“Ima ih živih, mi ih zvali u Švedsku, pitamo – kako si. Kaže, dobro. Znači, ima niz podvala i prevara. Pa Alija Izetbegović nije ni otišao u Srebrenicu. Do 2002. godine tim se pitanjem niko nije bavio, pa se onda sjetili da postoji Srebrenica”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić išao u Srebrenicu i izložio se opasnostima, a za to do danas niko nije odgovarao.

SRNA