2.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

DODIK: NAREDNIH DANA POČINJE ISPLATA PREMIJA ZA PŠENICU

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će Srpska u narednih nekoliko dana isplatiti sve premije za pšenicu koje iznose 500 KM po hektaru.
“Ove godine imamo posijanih 30 odsto više površina nego prošle godine, ali isto tako vidimo da zbog vremenskih uslova prinos neće biti onakav kakav smo očekivali. Smatramo da je korektno da ratari dobiju premije i prije nego što požanju pšenicu”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je istakao da Republika Srpska finansira sve svoje obaveze na vrijeme i da je u tom pogledu riješeno i pitanje odnosa sa Bečkom berzom.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Republika Srpska pokazala da je solidan i solventan partner i da nije bilo nikavih zastoja u pogledu rješavanja pitanja obaveza ka Bečkoj berzi.

“Čak smo prije to uradili nego što je trebalo”, rekao je Dodik i dodao da su se nakon toga počele pojavljivati i širiti razne “patološke špekulacije”.

Dodik je rekao da su juče isplaćene plate prosvjetnim radnicima, podsjetivši da je datum isplate 28. u mjesecu za prethodni mjesec.

“Dešavalo se nekad kada upadate u praznik ili u vikend, pa ako je 28. recimo subota ili nedjelja, da se to isplaćivalo 26. ili 27. čisto iz korektnog odnosa prema tim ljudima. Sindikad prosvjete je učinio da se napravi ta neka vrsta priče o tome”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike je dodao da su na vrijeme isplaćene i plate i doprinosi policiji Republike Srpske.

On je naveo da se Republika Srpske ponaša u skladu sa praksom koja postoji u svijetu u vezi sa finansijskim tržištima i da apsolutno servisira sve svoje obaveze, te da će nastaviti to da čini.

“Ne vidimo trenutak u kome bi moglo da se desi neki zastoj u pogledu tih obaveza”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike je naveo da javnost treba znati da postoje zlonamjerne osobe koje pokušavaju širiti lažne informacije.

“Najbolje da vjerujete svojim računima, da vidite da su islaćena sva socijalna davanja, da nema kašnjenja ni po jednom osnovu, da su prethodne penzije islaćene tri dana prije roka. Pokušaćemo da i za ovaj mjesec da to ne bude 10. u mjesecu nego da to bude sedmi, osmi, i počećemo isplaćivati penzije isto tako”, rekao je Dodik i dodao da je iznos za isplatu penzija na mjesečnom nivou 140 miliona KM.

On je naglasio da Republika Srpska vrši i investiranja, podsjećajući da je počela izgradnja Hidroelektrane “Gornji horizonti”.

“To nije ni primjećeno, ali se primjete neke lude, kao što su neki koji u parlamentu pokušavaju da kažu `evo napadnut je Dejton`, a kada napadnu Dejton iz Federacije to mu ništa ne znači”, rekao je Dodik.

SRNA