Četvrtak, 25. Aprila 2024.
11.8 C
Prijedor

DODIK: NE MOŽE SE U U EU KAO ROB I KAO KOLONIJA

NAJNOVIJE VIJESTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da iskreno očekuje i vjeruje da će Evropski savjet donijeti odluku o otpočinjanju pregovora o članstvu sa BiH, ali je poručio da se ne može u EU kao rob i kolonija.
Dodik je istakao da pregovarački proces znači usklađivanje zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom EU, ali to otvara ključno pitanje za budućnost – ko je zakonodavac u ovoj zemlji?

“Za Republiku Srpsku to su legitimni, demokratski izabrani predstavnici naroda i nije stranac koji se lažno predstavlja. Da li će EU pregovarati sa demokratskim institucijama ili nelegitimnim uzurpatorom? Vidim da se u jednom dijelu bošnjačke elite politika vodi tako što bježe svaki put kada nije kako oni hoće. Hoće li tako pregovarati i sa EU”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da su juče predstavnici Bošnjaka pobjegli iz parlamenta s jasnim ciljem da se ne raspravlja o Izbornom zakonu jer čekaju nametanje od Kristijana Šmita, i to je jedina istina.

“Po stoti put vam kažem, Republika Srpska na nametanje pristati neće”, naveo je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

Za Republiku Srpsku, kaže on, jedine skute u koje želi da bude odjevena su one satkane od demokratskih institucija, Ustava i Dejtonskog sporazuma.

“Za nas je sakrivanje pod suknju Šmita apsolutno neprihvatljivo. Ne može se u EU kao rob i kao kolonija jer ona je zajednica slobodnih ljudi i suverenih država”, naglasio je Dodik.

On je rekao da bošnjačkom narodu ne želi da odluke donose drugi umjesto njih zato što se njihovi političari plaše da preuzmu odgovornost.

“Nema nama sreće u diktatu bilo kog stranca koji ne dijeli ni našu sreću ni našu muku – niti može, niti zna kako. Zašto mi da budemo jedina zemlja u Evropi, vjerovatno i u svijetu, od koje se traži da budemo podanici jednom strancu. Godinu dana pokušavamo da se dogovorimo o izmjenama koje bi unaprijedile izborni proces i omogućile legitimno predstavljanje sva tri naroda, ali bošnjački političari bježe od toga jer im to nije interes”, rekao je Dodik.

On je poručio da je pošteno da već jednom kažu hoće li da grade državu sa srpskimnarodom, po mjeri svih, ili će da je rasturaju po mjeri stranaca?

“I dosta više tih otrcanih fraza da smo Republika Srpska i ja ovo ili ono. Mi smo ti koji ovaj nasukani brod vučemo ka mirnoj luci. Da nema nas, vi biste se međusobno satrali. Možete li jednom prihvatiti da BiH može postojati samo ako pripada svima podjednako i nikome više od drugih. Ona ne postoji kada želite prava drugih da date sebi, a tek ne postoji kad prava svog naroda nosite pod nečiju suknju”, naglasio je Dodik.

SRNA/ Foto: Srna (videoscreenshot)