11.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

DODIK: NEMAM PRAVO PRIHVATITI NIŽU PONUDU

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da “Izrael investment grupa” za kupovinu akcija Rudnika željezne rude “LJubija” nudi 93 miliona KM i da niko nema pravo da u ime naroda prihvati ponudu “Arselor Mitala” od 63 miliona KM, koja je niža za 30 miliona KM.
“Kompanija iz Izraela daje garancije da će zadržati postojeće radnike, zaposliti 300 novih i uložiti ogroman novac u opremanje rudnika, među kojima su i oni koji se trenutno ne koriste. Vlada Republike Srpske se opredijelila za firmu koja nudi najbolje uslove, što je u ovo slučaju firma iz Izraela”, rekao je novinarima Dodik i dodao da je vidljiva politizacija cijelog ovog slučaja.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je ugovorom iz 2002. godine Vlada Republike Srpske odlučila da “Arselor Mitalu” proda 51 odsto akcija RŽR “LJubija”.

“`Arselor Mital` je prve dvije godine bio dobar partner, ali je onda počeo da kalkuliše sa transfernim cijenama i umanjuje dobit u Prijedoru, opredjeljujući se da sindikalni lideri okupe zaintersovane za taj posao. Svih tih godina Srpska je gubila znatan dio mogućnosti da pribavi dobit koja je premještana na pozicije gdje je ova firma sama i da ne dijeli vlasništvo sa bilo kim”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, RŽR “LJubija” je u zajedničkom vlasništvu “Arselor Mitala” i Republike Srpske u omjeru 51 prema 49 odsto.

“To u praksi nije značilo ništa jer Republika Srpska nije mogla da odlučuje o bilo čemu, pa ni o raspodjeli dobiti. Poreska uprava Republike Srpske je utvrdila da je `Arselor Mital` smanjivao dobit zbog transfernih cijena, čime je koncentrisana dobit na većinskog vlasnika i Srpska oštećena za 400 miliona KM”, naveo je Dodik.

On kaže da je zbog toga Srpska odlučila da proda svoj dio akcija, pri čemu nije isključen “Arselor Mital”.

“Razgovarao sam sa liderom DNS-a Markom Pavićem, koji je rekao da je situacija u Prijedoru takva kakva jeste, da je motivisana poznatim razlozima i da njegova stranka nije u mogućnosti da podrži prijedlog Vlade. Vlada je veoma odgovorno uputila sve na dalje odlučivanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske, a kakva će odluka biti – vidjećemo”, rekao je Dodik.

Govoreći o saradnji Srpske sa “Zarubežnjeftom”, Dodik je naglasio da ova kompanija planira da zadrži poslovanje u Srpskoj i broj zaposlenih i da je prošle godine zabilježena dobit.

“To je najvažnije za Republiku Srpsku. Informisan sam i da je zagađenje vazduha u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, kada ova kompanija nije poslovala, bilo veće, nego sada. Srpska nije odustala ni od gasovoda koji bi prolazio kroz Republiku Srpsku iz pravca Zvornika”, kaže Dodik.

izvor: Srna