-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

DODIK: OČUVATI MIR I STABILNOST

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je politika Srpske očuvanje mira i saradnja na bazi konsenzusa, ali da je BiH neuspješna i ne može dugo preživjeti jer je i dalje pod dominacijom američke Demokratske partije i njenog establišmenta.
Dodik je ukazao da je svijet destabilizovan i vri, te da u ovom vremenu treba mnogo snage, pameti i kohezije među ljudima da se očuvaju, prije svega, mir i stabilnost kao najvrednije što imaju i da se politički, konstitutivni i drugi problemi rješavaju u tim okvirima.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da svaki pokušaj nasilja na ovim prostorima apsolutno nikome ne treba.

“Što se tiče odnosa, neke su stvari završene, hrvatski narod formirao je svoju državu, srpski narod jednako tako, a što se tiče Republike Srpske u BiH, BiH je ispregovarana država i kao takva, naravno, živi sudbinu ispregovarane, a ne željene države”, rekao je Dodik za hrvatski nedjeljnik “Nacional”.

On je naveo da je očigledno da svi u BiH nisu željeli BiH, da je ona nametnuta snagom volje nekadašnje velike sile i da svih proteklih 30 godina nije dala za pravo tom konceptu.

“Trebalo je ići na drugi koncept, koji je bio prisutan u vrhu Sjedinjenih Američkih Država kroz ono što je nekadašnji savjetnik za nacionalnu bezbjednost Sandi Berger predlagao, a to je da se u BiH formiraju tri nezavisne države koje će imati dominantno srpsku, hrvatsku i bošnjačko-muslimansku komponentu koje bi lakše bile razvijene i apsorbovane u međunarodni okvir”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su narodi u ovakvoj BiH ostali zarobljeni i da zato niko nije zadovoljan.

“Ne samo Srbi, jednako su nezadovoljni i muslimani-Bošnjaci koji smatraju da Bosna treba biti njihova, odnosno centralizovana u najznačajnijem dijelu i zato posežu za pričom da uskrate prava Hrvatima i Srbima”, rekao je Dodik.

On je naveo da se Hrvatima žele uskratiti prava zato što se glasovima muslimana bira član Predsjedništva BiH i većina mandata u najvišim zakonodavnim institucijama, čime se stvaraju problemi u odnosima tri konstitutivna naroda.

“Zato i kažem da je BiH zemlja eksperimenta u kojem se još iživljavaju razne američke i druge kancelarije koje pokušavaju okriviti svakoga ko nije na njihovoj poziciji lažnog multikulturalizma, što je zapravo zalaganje za dominaciju muslimanske većine u BiH”, kategoričan je Dodik.

S tim u vezi, navodi on, Republika Srpska se bori, ali da to ne znači da treba posegnuti za bilo kakvim oblicima nasilja.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska zalaže za dejtonsku BiH gdje bi se mogli zadovoljiti okviri u kojima bi se našli srpski narod i Republika.

“To je samo ta Bosna. Svaka druga, i ova koja danas živi, za nas nije prihvatljiva i mora nestati u političkom smislu”, rekao je Dodik.

On je ponovio da plana o otcjepljenju Republike Srpske nema, ali da je to opcija koju ne treba isključiti.

“Dakle, ni Srbi, ni Hrvati, ni muslimani-Bošnjaci, ni međunarodna zajednica nije zadovoljna BiH. Zato treba dati neko rješenje, a mi predlažemo da se vratimo izvornom Dejtonu ali ta se opcija ne razmatra”, zaključio je Dodik.

SRNA