16.8 C
Prijedor
Četvrtak, 8 Juna, 2023

DODIK: ODLUKA NARODA VAŽNIJA OD POLITIČKI MOTIVISANE ODLUKE BILO KOJEG SUDA

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska formirana u miru i da je odluka naroda da se obilježava Dan Republike važnija od politički motivisane odluke bilo kojeg suda.
Dodik je istakao da je to što je Republika Srpska formirana u miru najbitnije za obilježje bilo koje države.

“Tada nije bilo ratovanja ni pucanjave u BiH i to je stvar koja mnogima u BiH smeta”, izjavio je Dodik danas novinarima u Banjaluci, nakon polaganja vijenca povodom obilježavanja 9. januara, Dana Republike.

On je rekao da se plebisticarna odluka da se obilježava Dan Republike Srpske, uprkos sramnoj odluci Ustavnog suda BiH, na ovaj način poštuje, ističući da je odluka naroda važnija od odluke bilo kojeg suda koja je politički motivisana.

“Apsolutno nema primjera na svijetu da je nekom narodu njegov praznik postojanja određivao neki ustavni sud. To je uvijek određivala istorija i narod i najvažniji događaj za koji narod to misli”, istakao je Dodik.

Dodik je poručio da je Republika Srpska danas stabilna, sigurna i bezbjedna, usmjerena ka svom razvoju, da ima svoj put i zna šta želi.

“Republika Srpska u ovih 31 godinu iza sebe ostavlja tešku borbu kroz rat, poslijeratnu političku borbu i nasilja međunarodne zajednice”, istakao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da Republika Srpska obilježava 9. januar nizom svečanosti, polaganjem vijenaca i svijeća, dodjelom odlikovanja, svečanom akademijom i svečanim prijemom.

On je dodao da će sutra Dan Republike Srpske biti proslavljen u Banjaluci svečanom liturgijom na dan Svetog arhiđakona Stefana, kada je formirana Republika Srpska, nakon čega će biti položeni vijenci na vojničkom groblju na Sokocu, a potom i održan svečani defile u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući ranije najavljene proteste demobilisanih pripadnika takozvane Armije BiH između Istočnog Sarajeva i Sarajeva, Dodik je rekao da je to Federacija BiH, njihova teritorija i pravo.

“U Republici Srpskoj u Istočnom Sarajevu biće svečani defile, biće očuvan mir, a svako ko bude kršio javni red i mir biće sankcionisan kako je predviđeno zakonom”, naglasio je Dodik.

SRNA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!