DODIK: ODLUKA O MANDATARU UPUĆENA NARODNOJ SKUPŠTINI

0
43

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je odluku o dodjeli mandata Radovanu Viškoviću uputio Narodnoj skupštini Srpske.
“U skladu sa ustavnim ovlašćenjima mandat sam dao Radovanu Viškoviću. Nakon konsultacija sa parlamentarnim partijama sigurno je da postoji kvalifikovana većina za izbor novog saziva Vlade”, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da je Višković u kompleksnim i teškim okolnostima pokazao kvalitet i sposobnost da predvodi Vladu.

Dodik kaže da će od Vlade tražiti da ministri predano rade kako bi bile dodatno ojačane institucije Srpske i odgovori na ekonomska i socijalna pitanja.

“Višković je u prethodne četiri godine obavljao premijersku funkciju u veoma izazovnim vremenima gdje smo dvije godine izgubili u borbi protiv virusa korone. Bili su i stalni politički izazovi. Motiv da ga ostavim na mjestu premijera bio je njegov stav i rad da se nosi sa izazovima poput borbe za očuvanja radnih mjesta. Pokazao je spremnost da predano radi i u očuvanju privredne aktivnosti”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, zajednički rad predsjednika i nove Vlade Srpske biće prioritet.

“Cijeneći kompleksnost situacije u regionu i globalno, trebamo Vladu koja će morati da odgovori na sve izazove, a svjedok sam da Višković može da obezbijedi puno jedinstvo. Od Vlade ću tražiti da, uvažavajući skupštinsku većinu, obezbijedi da ministri rade na jačanju institucija, da riješi mnoge izazove, ekonomska i socijalna pitanja, kao i bezbjednost ljudi, te da budu obezbijeđeni energenti i prehrambena roba”, rekao je Dodik.

On je istakao da je finansijska situacija u Srpskoj stabilna, ali može da bude ugrožena događajima iz okruženja.

SRNA