-0.2 C
Prijedor
Subota, 28 Januara, 2023

DODIK: PODRŠKA SRBIJI, SRBI DA SE OKUPE OKO PREGOVARANJA

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da pitanje Kosova i Metohije iz gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesovanja, te naglasio da Srbi moraju da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja.
“Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posljedice koje smo mogli da čujemo za Kosovo i Metohiju, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posljedice”, napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, posljedice bi mogle da promijene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za Srbe.

“Zbog toga je važna jedna stvar, koju moraju da urade Srbi, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže, `ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno`. A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podijeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno”, rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovim riječima, ako se odbija francusko-njemački plan, onda to mora da odbije vlast i opozicija, ali i društvo u cjelini.

“Takođe, ako ga prihvatamo, onda to treba svi da uradimo”, dodao je Dodik.

On je rekao da ključni problem gubitka Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja UN prebace u okvire EU.

“Već tada je obezbijeđena odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status Kosova i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim”, istakao je Dodik.

S druge strane, kaže Dodik, razvoj ove situacije, koja se sada dešava, jeste percepcija tih naroda, koji, kako ističe, prihvataju Kosovo, zatim da su oni država i da imaju suverena prava na svom prostoru.

“Zato danas Srbe tretiraju na sjeveru Kosova kao pobunjeničku grupu, a ne kao relevantan politički faktor. Sve skupa se usložnjava činjenicom da je došlo do sukoba između Rusije i Ukrajine, da su zapadnjaci nervozni. Decenijama ne uspijevaju neke stvari da riješe, guraju ispod tepiha. Sada su sve odjednom nešto htjeli da završe, s prijetnjama, kako oni to jedino znaju”, rekao je Dodik.

On je rekao i da su pojačane prijetnje od Zapada i vidi se ojačana pozicija NJemačke. “NJemačke koja je antisrpska na tom prostoru Balkana. Ona je uvijek bila antisrpska, nije bila racionalna, realna i uvijek je bila protiv Srba. Tako je i u ovom slučaju vezano za Kosovo”, naglasio je Dodik.

On je naveo da je u svakom slučaju danas vidljivo da se ne drži do dogovora, do sporazuma.

“Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo i nikad ne treba da popusti u bilo kakvim nastojanjima. Možda će Srbija u nekom istorijskom trenutku morati da izgubi, kao što je u ovom trenutku značajno izgubila suverenitet na ovom prostoru”, rekao je Dodik.

Zato sada, objašnjava Dodik, zapadnjaci neće da kažu priznajte Kosovo, nego kažu nemojte ga osporavati.

“Mora da se naučimo da svi ti ambasadori i izaslanici imaju svoje karijere i oni žele da uspiju, šta njima smeta Kosovo, zašto Nijemcima smeta Kosovo?!”, kaže Dodik.

Kada je riječ o zajednici srpskih opština, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosova.

“To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto, zvaće se zajednica srpskih opština, imaće izvršne funkcije vlasti kao što ima Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima Republika Srpska. To je njima problem i sva priča je u tome”, zaključuje Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da mu je na sastanku sa međunarodnom “petorkom” rečeno da Srbija mora da prihvati njihov prijedlog o normalizaciji odnosa sa Prištinom jer će u suprotnom biti suočena sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanem i povlačenjem investicija i sa svim sveobuhvatnim mjerama koje će nanijeti veliku štetu zemlji.

SRNA