Petak, 12. Aprila 2024.
21.8 C
Prijedor

DODIK: SANKCIJE ZBOG PROSLAVE PRILIČE IMPERIJI IZ NEKE KOMEDIJE

NAJNOVIJE VIJESTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da uvođenje američkih sankcija ljudima zbog organizacije jedne proslave priliči imperiji iz neke komedije, a ne ozbiljnoj državi.
“To je smiješno”, istakao je Dodik.

On je naveo da su SAD objektivno jedina zemlja i diplomatija koje mogu biti nezadovoljne dobijanjem statusa kandidata, te zato ćute i kažnjavaju ljude zbog organizacije proslave, ali, kaže, nikakve sankcije ne mogu uplašiti ljude u Srpskoj.

“SAD u spoljnoj politici imaju imperijalni pristup. Nisu ni prva niti posljednja globalna sila koja se na taj način ponaša. Sa druge strane, u unutrašnjoj politici SAD imaju vrlo kompleksne, dinamične i problematične odnose koje možemo opisati samo kao političku krizu na ivici sukoba. U toj unutrašnjoj dinamici političke elite se služe sankcijama”, naveo je Dodik.

Tako, dodao je on, jedna institucija bivšem predsjedniku SAD zabranjuje da se kandiduje na izborima, pa onda druga institucija tu sankciju skida itd.

“Nema razlike u tome kako se dijelovi američke države ponašaju prema svojim političarima i kako se ponašaju prema nama. I treba da budemo pošteni da to kažemo kao što smo mi iz Republike Srpske pošteni da kažemo da nas nikakve sankcije ne mogu uplašiti”, rekao je Dodik.

On je istakao da treba i poštenim američkim građanima poželiti da što prije njihova država izađe iz takvog stanja.

“Pobogu, kažnjeni su ljudi jer su organizovali jedan dan proslave. To vam je na nivou toga da konzervativne elite bliske biznisu i liberalnom kapitalizmu uvode sankcije sindikatlijama jer organizuju proslavu Prvog maja i bore se za prava radnika. Toliko je apsurdno”, naglasio je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

On je rekao da niko nije glup i da je jasno zašto je odabran baš jučerašnji dan za to.

“BiH je zemlja kojom bi imperijalni interesi željeli da upravljaju iz svojih ambasada. Republika Srpska na to ne pristaje. Nama mogu upravljati samo od naših naroda birani predstavnici. I baš na jučerašnji dan kada EU uručuje izvještaj o našem napretku ka EU, najbolji u zadnjih deset godina, vi se sjetite da zbog proslave uvodite sankcije mojim saradnicima”, naveo je Dodik.

On je ocijenio da je i to pitanje za EU koja u postojećim međunarodnim okolnostima dozvoljava da nju često vode geopolitički interesi van Evrope, prije nego vizija njenih osnivača.

SRNA / Foto: Srna (videoscreenshot)