Utorak, 23. Aprila 2024.
13.8 C
Prijedor

DODIK: SPOMENKO GOSTIĆ, MALI A VELIKI HEROJ, VJEČNA OPOMENA DA ČUVAMO REPUBLIKU SRPSKU

NAJNOVIJE VIJESTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je najmlađi srpski borac Spomenko Gostić, koji je poginuo kao 15-godišnjak od muslimanske granate braneći svoje selo i ognjište, bio i ostaće istinski heroj proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata čije ime nikada ne smije da padne u zaborav.
“Na današnji dan 1993. godine Spomenko je zajedno sa svoji pet saboraca otišao na vječnu stražu. Stradali su od muslimanske granate braneći svoje selo, svoja ognjišta, svoje njive. Svaka srpska žrtva je velika i ne smije nikada da ode u zaborav, ali posebna i velika je žrtva djeteta, čije je djetinjstvo surovo prekinuto, i koje je sa nepunih 15 godina upoznalo svijet u svom najgorem i najmračnijem izdanju.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu ostao je siroče, a na kraju je izgubio i jedino što mu je preostalo – baku. Ostao je sam u svojim Jovićima na Ozrenu. Nakon svih tih tragedija koje je dječije srce doživjelo i preživjelo, 15-godišnji dječak odbio je ponudu da se skloni od ratnih strahota i rame uz rame sa starijim komšijama postao je borac Vojske Srpske. Nije želio da napusti svoju Republiku vjerujući da će jednog dana dočekati slobodu u Jovićima i svom Ozrenu. Nažalost, muslimanska granata prekinula je mladi život i dječačke snove o slobodi i ljepšem životu”, naglasio je Dodik u izjavi za Srnu.

Predsjednik Srpske je istakao da je Spomenkova žrtva ogromna za sve nas koji danas živimo u Republici Srpskoj, dodavši da je on svijetli primjer srpskog borca, herojstva, hrabrosti i srpskog patriotizma.

Dodik je rekao da i danas 31 godinu nakon stradanja ovog malog a velikog heroja zvone njegove riječi koje je uputio svojim saborcima: “Držite se hrabro, nemojte bježati od linije i borite se kako treba!”, naglasivši da ova poruka važi i danas.

“Spomenkova porukama njegovim saborcima je i poruka nama da čuvamo Republiku Srpsku, da ne bježimo sa linije njene odbrane, da se mirnim putem borimo i sačuvamo ono što su Spomenko i njegovi saborci odbranili u ratu. Ovo su velike riječi malog dječaka sa jakim značenjem koje moramo upamtiti i ispuniti”, poručio je Dodik.

On je naglasio da zbog dječaka Spomenka koji se radovao životu, kao i svih poginulih i ranjenih srpskih boraca, koji su najbolje godine života proveli u rovu braneći svoje domove i ono najsvetije – otadžbinu, niko ne smije i nema pravo ni taj komoditet da podlegne pritiscima i ucjenama stranaca i onih koji bi najviše željeli da srpski narod ponovo vide u izbjegličkim kolonama.

“Oni su nam vječna opomena da moramo da sačuvamo Republiku Srpsku, koju smo stvorili u miru, a odbranili u ratu, i zato Republika Srpska mora da nam uvijek bude prva jer je ona naša sigurnost i naša sloboda”, istakao je predsjednik Srpske. 

SRNA/Foto: Srna (videoscreenshot)