Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je na Mrakovici da je srpski narod uvijek stajao na pravoj strani istorije, od Kosovskog boja do posljednjih ratova na ovim prostorima.
Srbi nikada nisu imali dilemu da se suprostave imperijama, istakao je Dodik na obilježavanju 79 godina od Bitke na Kozari i opet ukazao na potrebu da se očuva Republika Srpske.

Dodik je napomenuo da je uništenje Srba bio jedan od ciljeva NDH-a, da su velike sile kroz istoriju srpski narod pokušavale ne samo da pokore, nego i da unište, te da se ta nit može pratiti i kroz noviju političku istoriju.

On je dodoa da su Srbi, kao neki drugi narodi ovdje, mogli da budu manje gordi i da se manje suprostavljaju, ali da onda ne bi bili Srbi.

“Bili bismo isti kao ovi kraj nas koji, kad god se pojavi neko od stranaca, u bilo kojem obliku, kao i sada novi visoki predstavnik, šire ruke i priglre ih kao one koji im nešto donose, priklanjajući se njihovoj politici koja je uvijek usmjerena opet prema stradanju Srba”, naglasio je Dodik.

On je u obraćanju na Mrakovici rekao da su danas tu kako bi se još jednom sjetili borbe za slobodu, koja se i danas vodi.

Dodik je istakao da Republika Srpska dobro stoji, da je stabilna, da se razvija i da je opredijeljena za mir, ali da neće da nestane da bi ušla u EU.

“Nema ideje koju mogu da nam ponude da bismo mi transformaciju Republike Srpske učinili prema tome da se ona izgubi. Ne smijemo pokleknuti nikakvim obećanjima tipa EU. Mi hoćemo, naravno, u EU, ali hoćemo da se vidimo da ulazimo tamo, a ne da nestanemo da bismo bili EU. Takva EU nam na treba, a ne treba nam ni NATO”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da ponovo iz germanskog svijeta, koji je već napadao Srbe, opet šalju visokog predstavnika, koji nije legitimno imenovan i poručio da ga Republika Srpska neće prihvatiti.

Dodik je ukazao i da je potpuno uvjeren i da svi treba da budu uvjereni u to da će Srbija i Republika Srpska jednog dana biti jedno.

“Ono što je predsjednik /Aleksandar/ Vučić uradio i transformisao Srbiju, istorijsko je djelo pojedinca sa saradnicima koji su učinili sve da Srbiju, kojoj je bilo namijenjeno da bude na dnu, u ponoru, dignu, razviju i stabilizuju tako da je danas Srbija najmoćnija ovdje u regionu i garnat je mira za koji se zalaže zajedno sa nama iz Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su Srbija i Republika Srpska prirodno jedan prostor i jedna država jednog naroda gdje veoma slobodno mogu da žive i drugi i drugačiji i da se jednako razvijaju.

“U državno-pravnom smislu, biće jedna država, jer je to država koja okuplja i pokriva jedan narod. To što veliki kažu nema promjene granica, desiće se istorijski momenat u kojem će to trebati da se učini i biće jednostavno, samo moramo da budemo strpljivi i da čekamo to. Naša opcija nikad nije sukob i rat, ali moram da kažem da se varaju oni koji misle da mi ne možemo da se branimo”, poručio je Dodik.

On je ponovio da je BiH eksperiment koji ne može da živi, koja ne daje nikakve benefite srpskom narodu, koja “želi dominaciju Muslimana, a da se pokore Hrvati, koji su znatno devastirani političkom pozicijom, i Srbi, a pogotovo Republika Srpska”.

On je pozvao srpski narod da raskine s vlastitom naivnošću budući da je, kako je naveo, uvijek dijelio sa drugima svoje pobjede, pa čak i slobode koje je donosio drugima.

“Ja imam namjeru da uporno, ratničkom i kozaračkom hrabrošću, branim slobodu ovog naroda uvijek i od svakoga, i od onih među nama koji misle da je zbog malih profita donro skloniti zastavu Republike Srpske da ne bi uvrijedili nekoga”, dodao je Dodik.

Zvanicama su se obratili i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, potpredsjednik SUBNOR-a Drago Todić i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije Miodrag Kapor.

Uoči obraćanja srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ceremoniju obilježavanja 79 godina bitke na Kozari napustio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković čime je pokazao nepoštovanje prema žrtvama.

Programu obilježavanja prethodili su parastos kod spomen-krsta i polaganje vijenaca i cvijeća na memorijalni zid spomenika na Mrakovici na koji su uklesana imena 33.398 ubijenih boraca i civila.

U Memorijalnom muzeju Mrakovica otvorena je izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941 – 1945“ i prikazan film “Dara iz Jasenovca”.

Obilježavanje godišnjice Bitke na Kozari zajednički organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

SRNA

PrethodniKAD VENTILATORI RADE, “PAMETOVANјE” OTPADA
SlijedećiVIRUS POTVRĐEN KOD JEDNOG MUŠKARCA, NEMA PREMINULIH