20.8 C
Prijedor
Subota, 23 Septembra, 2023

DODIK: UPOZNAĆU ORBANA NA KOJI NAČIN NIJEMCI DJELUJU U BiH

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na sutrašnjem sastanku upoznati premijera Mađarske Viktora Orbana sa aktuelnom političkom situacijom i načinu na koji Nijemci djeluju u BiH. – Postavili su čovjeka koji nije imenovan i kojeg muslimani prihvataju kao nekog ko bi trebalo da bude “uže za zatezanje oko vrata Srbima”. Kreirali su takvo stanje, vjerujući da mogu da riješe situaciju na taj način, da ne smijete ružno da pogledate Šmita ili pomislite i iskažete nešto protivno njegovim stavovima, jer ako to uradite idete u zatvor najmanje šest mjeseci do pet godina – istakao je Dodik u izjavi novinarima u Sentandreji.

Dodik je rekao da je pozicija Republike Srpske ispravna i da se iz Srpske može čuti isključivo istina, a istina je da BiH nema viskog predstavnika jer nije imenovan u skladu sa potrebnim procedurama.

– Ako nema viskog predstavnika, nema ni OHR-a i ovo što sada gledamo je potpuna spekulacija, izmišljeno i nametnuto – istakao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da Orbana interesuje situacija u BiH jer “smatra da smo dobri susjedi i da treba da brinemo jedni o drugima”.

– Orban to ne čini na selektivnoj osnovi, ali su ga u Sarajevu bošnjački elementi diskfalifikovali – naglasio je Dodik.

On je rekao da će s mađarskim premijerom razgovarati o pitanjima koja su pokrenuli u Banjaluci.

– Nastavićemo da razgovaramo o svim onim pitanjima koja smo “načeli” u Banjaluci, provodili, ovih dana dogovarali različite segmenete u oblastima energetike, drvne industrije, namjenske industrije i mnogim drugim važnim oblastima – rekao je Dodik i dodao da će biti riječi i o nastavku programa podrške mađarske Vlade poljoprivrednicima u Srpskoj.

Dodik je istakao da je Orban lider koji vodi prepoznatljivu politiku na nivou EU kojom želi da sačuva karakter i predznak tradicionalnih vrijednosti mađarskog naroda i da sačuva svoju državu.

– Kroz tu prizmu on uvijek “provlači” sve politike. Ako je nešto dugoročno u sukobu sa interesima mađarske države, on nije spreman da u tome učestvuje. Orban se zalaže za vrijednosti koje odudaraju od zvaničnih politika Brisela, vezano za prava manjina, i u tom pogledu mi dijelimo te stavove – istakao je Dodik. ATV