2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

DODIK: VELIKA ODGOVORNOST, RAZUMIO SAM PORUKU NARODA

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je odgovornost koju je dobio u ovom mandatu veća nego ranije, da je razumio poruku naroda kome je veliki dužnik u ispunjavanju očekivanja, a to su da očuva mir i stabilnost i sačuva Republiku Srpsku.
“To ću neprestano raditi. Srpska ima dovoljno kapaciteta da se izrazi, Dejtonski sporazum je jasno pozicionirao”, rekao je Dodik na inauguracionom prijemu.

On je ukazao da je važno vratiti oduzete nadležnosti, te da će se truditi da to čini političkim sredstvima.

“Politika je doprinijela tome da sam treći put izabran za predsjednika Srpske u veoma izazovnom vremenu”, rekao je Dodik i dodao da na ovim prostorima nikada nije dosadno.

On je ukazao da Srpska želi Ustav BiH kako je napisan, a da će ona odlučivati da li će ulaziti u reforme.

Srpska, dodao je, želi i hoće saradnju sa EU, donijela je suverenu odluku da neće biti članica NATO, ali hoće da sarađuje, napomenuvši da želi saradnju i sa Rusijom, Kinom, ali i SAD.

On je dodao da će vjerovatno brzo biti formirane institucije vlasti na nivou BiH, te da će se raditi ukoliko bude razgovora bez uplitanja sa strane.

“Mir među nama mora da bude prioritet. Srpska ne traži ništa, već da se poštuje naša ustavna pozicija”, rekao je Dodik i dodao da nisu zadovoljni sistemom pravosuđa.

Dodik je napomenuo da ne želi da zaustavi nijedan projekat u FBiH, ali da kao predsjednik Srpske neće dozvoliti da neko zaustavi projekte vrijedne tri milijarde jer mu je to hir.

On je dodao i da je važna podrška koju dobija od ruskog ambasadora, te da Republika Srpska želi da ostane partner sa svima.

Dodik je naglasio da u njemu niko neće imati saradnika za opstrukcije. “Mi smo za BiH kakva piše u Ustavu. Možda djeluje da smo mali ali imamo veliki karakter i istrajnost, samo tražimo našu ustavnu poziciju”, rekao je Dodik i dodao da se mora razgovarati o zloupotrebama OBA, jer to nije obavještajna služba koju Srpska hoće.

On je savjetovao da Srpsku ne iskušavaju na pitanjima nadležnosti, istakavši da Srpska hoće mir i stabilnost sa svima.

“Srpska je dovoljno velika da prihvati sve, tu je da bi pokazala ono što srpski narod pokazuje, a to je širina za sve. Biti predsjednik Republike Srpske je velika čast, radiću predano i sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Federacijom i sa EU, nismo se odrekli evropskog puta”, rekao je Dodik u svom obraćanju.

On je zahvalio zvanicama koje su stigle na prijem i poželio da očuvaju mir i stabilnosti uz riječi “budimo ljudi”.

SRNA