4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

DODIK: ZBOG PRIJETNJI SANKCIJAMA NIKADA NE BIH ODUSTAO OD INTERESA SRPSKE

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da zbog prijetnji sankcijama nikada ne bi odustao od interesa Srpske.
Dodik je rekao da ne vjeruje da ima ludak koji bi protiv njega nešto preduzeo, odnosno da ga kazni, a ukoliko to i pokuša Republika Srpska će postupiti u skladu sa Ustavom.

On je pojasnio da predsjednika Republike Srpske bira narod na neposrednim izborima, a zakletvu polaže pred Narodnom skupštinom, te da jedino može biti opozvan na referendumu koji pokreće Skupštia ili da sam da ostavku.

“Prihvatiću samo protekle izbore i ništa više. Ako neko misli da se junači na način da donosi mjere, neka proba. Možda bi negdje čak volio da se tako nešto desi, da bi pokazali našu odlučnost i njegovu nemogućnost da tako nešto uradi”, naglasio je Dodik.

On je javnosti u Federaciji BiH /FBiH/ predložio da razgovaraju o pitanjima koja je Srpska predložila za deeskalaciju i priču o evropskom putu, kao i da smanje doživljaj jer Republiku Srpsku sigurno neće poraziti, već će iz svega ovoga izaći još jača.

Pošto vjeruje da to neće prihvatiti, Dodik je najavio da će Republika Srpska primjenjivati svoje zakone, budući da ne smatraju pravno održivim postupanje Tužilaštva i Suda po odlukama nevažećeg visokog predstavnika.

“Srpska ne priznaje intervenciju stranih sudija Ustavnog suda BiH, koji su bili prvih pet godina nakon Dejtona. Bošnjačka strana ne želi da uđe u odlučivanja o tome i mi to u kontinuitetu pokrećemo 20 godina i ne možemo da dobijemo sagovornika. Ovi iz trojke nam izgledaju gore i od SDA, jer su pristali na neka rješenja, ali se u krajnjem momentu odustalo od svega toga”, ukazao je Dodik.

Dodik je dodao i da dio opozicije učestvuje u donošenju važnih političkih odluka.

Prema njegovim riječima, postoji plan ukoliko Kristijan Šmit nešto uradi, što opet ne podrazumijeva nikakav sukob, već političku reakciju i borbu, te da niko neće ispaliti nijedan metak da zaštiti predsjednika Republike, ukoliko nije fizički ugrožen.

Dodik je ponovio da ne postoji rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju Šmita za visokog predstavnika, te da je iz tog razloga srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović zvanično zatražila od Generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša zvaničan dokument o njegovom imenovanju.

“Spremni smo da na to ukazujemo. Svaku primjenu odluka koje lažni visoki predstavnik donese na prostoru Srpske neće se desiti”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će Bošnjake nazivati muslimanima, dok god Srbe iz Republike Srpske nazivaju bosanskim Srbima, što je ratna kvalifikacija.

On je upozorio i na činjenicu da se srpske žrtve u Srebrenici ne priznaju, na čije pomene nikada ne dolazi ni predstavnici međunarodnog faktora.

“Za zločine su svi odgovarali, osim Nasera Orića koji je ubijao i o tome imaju svjedoci. Ne možemo na to da gledamo na isti način. U Srpskoj je bila veoma autoritativna međunarodna komisija koja je utvrdila da to nije genocid. Odbacujem bilo kakvu mogućnost da bilo koji događaj ratnog karaktera i kvalifikacija tog događaja se koristi u političke svrhe, kao platforma za političko kretanje“, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je ponovio da se u Srberenici desio veliki zločin, za koji su odgovarali oni koji su u tome učestvovali, te da se Republika Srpska solidariše sa bolom svih ljudi.

On je rekao da iz pijeteta prema žrtvama Srebrenice predstavnici Srpske gotovo tri dana ništa nisu komentarisali, kao i da je Republika Srpska pokazala sposobnost da obezbijedi veoma rizičan skup.

SRNA