Petak, 12. Aprila 2024.
21.8 C
Prijedor

(VIDEO) DONATORSKO VEČE ZA SNIMANJE FILMA O DESPOTU STEFANU LAZAREVIĆU

NAJNOVIJE VIJESTI

U Pozorištu Prijedor premijerno je prikazan dokumentarno-igrani  film „Zvona Noter Dama“ koji je uradila Fondacija „Lazarica“ iz Beograda. Osnivač Fondacije Aleksandar Avramov kaže da film prikazuje istinu o boju na Kosovu. Plan je da u njegovom nastavku bude prikazana priča o  despotu Stefanu, kneginji Milici i ostalim srpskim junacima, zbog čega je u Prijedoru ovo ujedno bilo i donatorsko veče.

„Pre svega došli smo u moru zla koje nas okružuje i svega što je ponuđeno u javnosti o svemu gubi se smisao postojanja ovog naroda i nekako se istorija prikazuje kako nije istinito. Bavim se ovim od dana kada sam počeo da pišem pesme, već nekoliko godina, a sada kao Fondacija kako smo se okupili oko iste priče želimo to da podignemo na viši nivo, da snimimo film o najvećem vitezu svih vremena, koji je ostao kao sin ostao u senci kneza Lazara“, rekao je Avramov.

Fondacija „Lazarica“ osnovana je prije tri godine. Bavi se čuvanjem srpske istorije koju prikazuje kroz filmove i pjesme sa ciljem da se sačuva nasljeđe za mlađa pokoljenja.  Član Fondacije „Lazarica“ Vuk Mladen Gvozden iz Prijedora kaže da ne želi da odustati od duhovnog nasljeđa predaka.

„Pokušavam sa svojim sredstvima, znanjem i sa prijateljima da pokrenemo taj projekat o snimanju filma o čuvenom despotu Stefanu Lazareviću, našem junaku srednjge vijeka i loze Nemanjića“, rekao je Gvozden.

Događaje iz prošloste je bitno čuvati u sjećanju, poručuje prijedorski istoričar Boris Radaković.

„Sve stvari iz naše istorije, kako one dalje, tako i skorije, treba da se promovišu, pogotovo ako to prati neki humanitarni rad kao i rad na terenu među mladim ljudima kojima se pokušava prenijeti naša prošlost i raditi na kulturnom uzdizanju našeg naroda. Ja dolazim kao istoričar i kao član neformalne grupe „Samopoštovanje“ pa smo ovdje i kolegijalno da podržimo ljude koji rade u ovoj Fondaciji. Pratimo njihov rad od muzičkih spotova do akcija humanitarnog karaktera i akcija vezanih za kulturno-istorijsku promociju srpske baštine“, kaže Radaković.

Fondacija „Lazarica“ bavi se i humanitarnim radom na području Kosova, Makedonije i Republike Srpske. U planu je da dobije svoju kancelariju u Banjaluci. Rodoljobi iz Prijedora najavljuju osnivanje jedne fondacije i u ovom gradu.  

B.M.