Redakciji “Kozarskog vjesnika” obratila se grupa nezadovoljnih mještana Donje Ljubije, s molbom da informišemo javnost o dugogodišnjim problemima koje imaju s elektro i vodosnabdijevanjem. Želja im je, kažu, da koriste tekovine modernog doba, a ne da čekaju kišnicu da napune kanistere i “važu” napone da bi im bar jedan uređaj radio kako treba. 

Problemi s vodom i strujom nešto je s čim mještani Donje Ljubije žive već dvije decenije. Najteže stanje je kod dvadesetak domaćinstava u ulicama Abdulaha Kuruzovića i Ivice Antunovića. Kako kaže mještanin Ahmet Rešidović, priželjkuju kišu da bi imali vode za najosnovnije potrebe. Napon koji jedva dostiže 165 volti, njihova je svakodnevnica. Snalaze se kako znaju i umiju, puneći kanistere na obližnjem izvoru ili isključujući šporet da bi mogli uključiti neki drugi uređaj.

– Mi 20 godina molimo Boga hoće li pasti kiša ili snijeg. Što se tiče struje, mašine gore. Meni je, konkretno, otišao televizor i veš mašina, a često mijenjam i dijelove na mašini za pranje suđa – pojašnjava Rešidović.

Mesud Murtić ističe da iole jači vjetar poremeti elektrosnabdijevanje i sruši bandere. On i njegov brat pribjegli su alternativnim izvorima snabdijevanja strujom i vodom: kopanju bunara, hidroforu i agregatima. Čekaju jači pritisak u cijevima da bi mogli uključiti veš mašinu ili bojler.

– Napon nam je toliko slab, pogotovo u zimsko doba, oko 160-170 volti, tako da ne može da radi ni kompresor ni hodrofor ni muzilica za kravu, to je katastrofa. Neko se grije na struju, pa  moraju isključiti električno grijanje da bi spremili obrok na električnom šporetu – kaže Murtić.

Godinama mnogi toče vodu na obližnjem izvoru Grabovac. Jedan od njih je Bekir Zahirović.

– Ja se, inače, bavim poljoprivredom i kad dođe vrijeme da pomuzem krave, idem od komšije do komšije i molim ih da ugase svoje aparate da bi mogla da radi moja muzilica. Što se tiče vode, živim na spratu, a mama u prizemlju. Ona i ima nešto vode u česmi, ali u mene gore nikako – ističe Zahirović.

Hilmija Imamović trpi direktnu štetu u svom poslovanju, jer zbog problema s naponom i čestim nestancima struje, više puta su mu se kvarile mašine za rezanje i obradu kamena, a slično je, kaže, i sa kućnim uređajima.

U prijedorskom “Vodovodu” potvrdili su da su upoznati s dugogodišnjim problemima mještana Donje Ljubije. – Riječ je o vodovodnoj mreži staroj preko 50 godina. Rješenje za područje cijele Ljubije, a ne samo pomenute dvije ulice, postoji, ali zahtijeva investiciju od preko dva miliona maraka – rekao je tehnički direktor Dragan Stamenić. Manji projekat postoji i za konkretna domaćinstva u Donjoj Ljubiji, ali s obzirom na dotrajalost stare mreže, ne vrijedi je popravljati već treba iznaći sredstva do kojih će se pokušati doći u saradnji sa Savjetom Mjesne zajednice.

“Elektrodistribuciji” Prijedor obratili smo se danas sa zahtjevom za komentar, odakle je saopšteno da problem snabdijevanja električnom energijom područja Ljubije, pa time i Donje Ljubije, postoji već nekoliko godina i taj problem RJ “Elektrodistribucija” Prijedor kontinuirano rješava prema raspoloživom materijalu i opremi, odnosno, prema raspoloživim sredstvima. Značajan dio niskonaponske mreže je rekonstruisan, ugrađeni su armirano-betonski stubovi i samonosivi kablovi. Završetak investicija za ovu kalendarsku godinu je rekonstrukcija trafostanice TS „Donja Ljubija“, koja podrazumijeva potpunu građevinsku sanaciju objekta i novo energetsko postrojenje, navodi se u saopštenju iz “Elektrodistribucije” Prijedor.

Dodaju da je nastavak investicija planiran Planom poslovanja za 2021. godinu, a podrazumijeva nastavak rekonstrukcije niskonaponske mreže i srednjenaponske mreže, odnosno, njenu pripremu za prelazak srednjenaponske mreže sa 6 na 20 kV (kilovoltni) napon i rekonstrukciju rasklopnice RTS Ljubija, druge po veličini na području RJ “Elektrodistribucija” Prijedor. Svi ovi radovi doprinose poboljšanju snabdijevanja električnom energijom područja Ljubije, što podrazumijeva, poboljšanje naponskih prilika i kontinuiteta napajanja, tj. smanjenja broja prekida u napajanju, saopšteno je iz ovog preduzeća.

D. S.