U skladište uvoznika “Krajina grupe” u Banjaluci dopremljeno je 98.080 doza prve i druge komponenate vakcina “sputnjik ve”, koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske za imunizaciju stanovništva u Srpskoj protiv virusa korona.
Vakcine će, po završetku procedura, biti upućene zdravstvenim ustanovama koje sprovode imunizaciju stanovništva širom Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Uključujući i ovu isporuku, do sada je na ovaj način u Republiku Srpsku stiglo ukupno 397.380 doza vakcina “sputnjik ve”, odnosno po 198.690 doza prve i druge komponente vakcine.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i dalje poziva građane da se o važnosti i prednostima imunizacije, kao i mogućnostima za vakcinaciju protiv virusa korona u Srpskoj, informišu kod kredibilnih i zvaničnih izvora, a to su prije svega njihovi izabrani ljekari i zdravstvene ustanove koje sprovode proces imunizacije, te da se što prije vakcinišu.

“Vakcinacijom protiv virusa korona štitimo prije svega svoje zdravlje, ali doprinosimo i što sveobuhvatnijoj imunizaciji protiv ove bolesti, što je od izuzetne važnosti za kontrolu epidemije”, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, do sada je u Srpsku isporučeno više od 1,3 miliona doza vakcina ukupno pet proizvođača, tako da zdravstvene ustanove u Srpskoj raspolažu dovoljnim količinama vakcina protiv virusa korona.

U saopštenju se podsjeća da je danas u Srpskoj počela i primjena treće, buster doze vakcina kod prioritetnih grupa građana, koja ima za cilj da pojača imuni odgovor organizma nakon što je od davanja druge doze vakcine prošlo najmanje šest mjeseci.

Vakcinacija buster dozom počela je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a planirano je da se ona odvija i u ostalim zdravstvenim ustanovama zaduženim za sprovođenje procesa imunizacije.

SRNA

PrethodniUGAŠEN POŽAR NA STAROJ KUĆI
SlijedećiDANAS TOMINDAN