Predsjedništvo Organizacije porodica zaroblјenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora na redovnoj sjednici je razmotrilo aktuelnu problematiku poput zapošlјavanja djece poginulih boraca, njihovog stambenog zbrinjavanja, povećanja invalidnina te podrške starijem članstvu Organizacije. Zbog pandemije i epidemioloških mjera tokom godine, nisu održane sve planirane sjednice i sastanci, ali se može biti zadovolјno urađenim na rješavanju problematike ove populacije, rekla je Zdravka Karlica, predsjednik ove organizacije. Ona je rekla da postoji značajan napredak kod zapošlјavanja djece poginulih boraca.

– Tu smo pri kraju, jer na evidenciji Zavoda za zapošlјavanje imamo samo njih 54. Pretežno je tu riječ o djeci koja nemaju zanimanja. Mi smo nedavno, zajedno sa Gradskom boračkom organizacijom, imali sastanak sa novoizabranim gradonačelnikom. Dostavili smo mu ove podatke i očekujemo da će tu biti pomoći – rekla je Karlica.

Vrijeme čini svoje, tako da je članstvo Organizacije sve starije. Ove godine preminulo je čak 29 članova. Starija populacija znači da je potrebna i podrška u liječenju, kao i zbrinjavanju onih koji ostaju sami, napominje Karlica.

– To nam je sad najveći problem: lјudi koji su ostali sami. Ako je neko bolesniji, mora biti smješten u dom. Sve u svemu, vodi se briga o tim lјudima. Ne možemo reći da je sve idealno, ali ipak ti lјudi nisu prepušteni sami sebi – rekla je Karlica.

Nedavno su obavlјeni razgovori sa Vladom RS, u kojima je bilo riječi o povećanju invalidnina. Prijedlog Organizacije bio je da rast bude od 10%. Radi se i na rješavanju stambenog zbrinjavanja, a ove godine postoji 50 takvih zahtjeva. Karlica je izrazila očekivanje da će vlast prepoznati neophodnost rješavanja ovih pitanja. Iz ove organizacije ponovili su da je neophodno više pažnje posvetiti onima koji su stvarali Republiku Srpsku, kao i sjećanju na one koji su u toj borbi poginuli. Takođe, naglašeno je da je krajnje vrijeme da se počnu procesuirati zločini nad srpskim stanovništvom.

Z. J.