Predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić izjavio je da Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske ima dovoljan broj respiratora, što govori da Srpska za sada ne može da doživi scenario nekih zemalja u kojima se čeka priključivanje na te uređaje.

“Očekujemo nove resporatore i potpuno smo spremnni za suočavanje i sa težim oblicima krize”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da su mnogi životi spašeni na Klinici za infektivne bolesti UKC-a, čime je pokazano da je Srpska odgovorila na izazov pojave virusa korona.

“To je svrha i smisao našeg postojanja i danonoćnog rada kao zdravstvenih radnika. Želim da pohvalim sve institucije, kao i infektologe i drugo osoblje koje disciplinovano radi na suzbijanju virusa. Disciplina, odgovornost i dobra strategija donose rezultate i što je najvažnije spašavaju živote”, rekao je Stevandić.

Stevandić je podsjetio i da su neki pacijenti preminuli na UKC-u, ali u procentima koji nisu veći od onih u razvijenim zemljama.

On je sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem i direktorom UKC-a Vladom Đajićem posjetio pacijente oboljele od virusa korona na Klinici za infektivne bolesti, kao i osoblje te klinike.

“Ovdje smo razgovarali sa pacijentima koji će uskoro na drugu lokaciju, pa svojim kućama. To je mjesto gdje je mnogo ljudi ozdravilo”, ponovio je Stevandić.

SRNA

PrethodniEPIDEMIJA POD KONTROLOM, ZDRAVSTVENI KAPACITETI DOVOLJNI
Slijedeći“STRPIMO SE JOŠ 15-20 DANA” Šeranić je optimista, ali poziva da april provedemo KUĆI