Dragana Brkić, nastavnik razredne nastave u OŠ “Branko Ćopić” i Svjetlana Marić, nastavnik geografije u OŠ “Petar Kočić”, ovogodišnje su dobitnice republičke Svetosavske nagrade u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja.

Brkićevoj je ovo druga Svetosavska nagrada, 2019. godine na Svetosavskoj akademiji u Prijedoru proglašena je za najboljeg nastavnika u osnovnom obrazovanju. 

– Svim prosvjetnim radnicima Svetosavska povelja je kruna njihove karijere. Iza mene je 27 godina radnog staža. Pamtim dobra, ali i teška vremena. Kada neko prepozna vaš rad, trud i zalaganje u nastavnom procesu, to je velika čast. Vremena se mijenjaju, svaki prosvjetni radnik mora da ulaže u sebe i prati trendove u obrazovanju, ali i odrastanju naših budućih generacija – kaže Dragana.

Ona je pohvalila sve prosvjetne radnike u RS, koji su u ovim vremenima pandemije ozbiljno odgovorili svim izazovima koji su bili pred njima. Svakom prosvjetnom radniku Svetosavska nagrada znači mnogo, pa i Svjetlani Marić, koja ističe da je ovim priznanjem počastvovana i ponosna. Kao nastavnik geografije, pored redovne nastave, veliku pažnju posvećuje i vannastavnim aktivnostima.

– Jedan od velikih zadataka prosvjetnog radnika danas je da motiviše i zainteresuje učenike za rad. U ovakvim okolnostima, kada je njima sve dostupno, to je dosta zahtjevno i teško, ali kroz rad na vannastavnim aktivnostima, to se može. Geografija je jako interesantna i zanimljiva, a najveće mi je zadovoljstvo kada vidim da su upravo učenici zainteresovani za taj rad i na kraju zadovoljni usvojenim znanjem – priča Marićeva.

Svetosavskom nagradom za 2019/20. godinu nagrađeno je sedam vaspitača, 24 nastavnika razredne i predmetne nastave i devet profesora u RS. Svečana manifestacija i uručenje nagrada biće upriličeni putem televizijskog prenosa na programu Radio-televizije Republike Srpske 28. januara.

M. Šodić