16.8 C
Prijedor
Nedjelja, 4 Juna, 2023

DRASTIČNO VIŠE DJECE SA POREMEĆAJIMA ZBOG PREKOMJERNE IZLOŽENOSTI DIGITALNIM UREĐAJIMA

Najnovije vijesti

Prekomjerna izloženost ekranima televizora, telefona i drugih uređaja drastično je uvećala procenat djece koja u ranom razvojnom periodu imaju određene oblike poremećaja, rekla je specijalista neuropsihijatrije i subspecijalista psihijatrije razvojnog doba Milijana Selaković.
Selakovićeva je na predavanju u Gradicši o temi “Negativni uticaj prekomjerne izloženosti digitalnim uređajima na psihomotorni razvoj djece”, istakla da su djeca danas mnogo više izložena slikama sa ekrana nego što komuniciraju sa roditeljima i okruženjem, ne razvijaju emocionalne odnose, što dovodi do ozbiljnih razvojnih poremećaja.

Ona je ukazala da se s obzirom na ove činjenice postavlja pitanja šta će biti sa novim generacijama u daljoj digitalnoj transformaciji života.

Diplomirani defektolog-logoped i doktor bioloških nauka Katarina Bojović iz Ordinacije “Selaković” navela je da trenutno svako drugo dijete u predškolskom uzrastu i svaki četvrti učenik prvog razreda osnovne škole ima govorno-jezičke poteškoće, što se dovodi u vezu sa prekomjernom izloženosti ekranima digitalnih uređaja.

“Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da djeca do druge godine uopšte ne bi trebala da dolaze u kontakta sa ekranima digitalnih uređaja, a neka klinička ispitivanja dokazuju da prije treće godine dijete ne treba izlagati ekranima jer se tada razvija funkcionalni govor i u tom periodu treba da oko sebe imaju stvaran, a ne virtuelni svijet”, pojasnila je Bojovićeva.

Doktorice Selaković i Bojović dodale su da nakon treće godine upotreba digitalnih uređaja kod djece mora da bude strogo ograničena i kontrolisana od strane roditelja.

SRNA

Foto ilustracija

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!