Obilježavanje Bogojavljenja u Prijedoru i ove godine propraćeno je tradicionalnim plivanjem za Časnim krstom. Sanom je zaplivalo 60 najodvažnijih, među kojim je bila i jedna pripadnica ljepšeg pola.

I ove godine, peti put za redom, do krsta je prvi doplivao Danijel Drljača. On je zlatnik i vijenac poklonio petogodišnjem Vidu Radakoviću, najmlađem prijavljenom plivaču.

– Želim da mu pokažem da je najvažnije učestvovati, a ne pobijediti. Jer plivanje za Časnim krstom nema takmičarski karakter -rekao je Drljača.

Krst je u Sanu spustio gradonačelnik Milenko Đaković, koji je čestitao svima onima koji su se odvažili da zaplivaju hladnom Sanom. Svemu ovome prethodilo je bogosluženje u crkvi Svete Trojice, kao i bogojavljenska litija koja je prošla ulicama grada. Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obilježava uspomena na Hristovo krštenje na rijeci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”.

Tog dana u svim pravoslavnim hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se vjeruje da ima blagodatna i ljekovita svojstva.

Z. J.

foto: Giga

PrethodniSVETOSAVLJE: AKADEMIJA 26, BAL 27. JANUARA  
SlijedećiSTARAC LOŽIO VATRU PA  ZAPALIO KUĆU