DRUGA GRUPA BORACA I RVI OTPUTOVALA U BANJU (VIDEO)

Na banjsko liječenje i rehabilitaciju u Banju “Mlječanicu” jutros je otputovala druga grupa demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida nižih kategorija. Odlazak u banju borcima mnogo znači. Odmoriće se i popraviti svoje zdravstveno stanje. Radovan Panić i Dušan Marković zahvalni su onima koji su imali sluha za boračku populaciju.

– Borac sam prve kategorije, nosilac Ordena Miloša Obilića, komandir čete, ratni vojni invalid. U Mlječanici ću boraviti deset dana. Predložila nas je Boračka organizacija, dok banjsko liječenje finansira Grad Prijedor. Idemo da se malo odmorimo i zaliječimo rane – kaže Panić.

Njegov saborac Dušan Marković zahvalio se Gradu, Boračkoj organizaciji i svim ljudima koji ih nisu zaboravili.

– Hvala im u ime boraca. Idemo malo da se odmorimo – rekao je Marković. Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora, kaže da je ovo prvi put nakon rata da u banju organizovano šalju demobilisane borce i ratne vojne invalide nižih kategorija. Zato su zahvalni lokalnoj zajednici, gradonačelniku i odbornicima Skupštine grada koji su podržali ovu odluku.

– Naši članovi ne plaćaju ništa. Boračka organizacija plaća prevoz, a Gradska uprava sve ostalo – dodao je Predojević i naglasio da je ovo dobar potez. – Posebno kada znamo da je Vlada Republike Srpske donijela odluku da ove godine neće slati RVI i pripadnike porodica poginulih boraca u banje  iz opravdanih razloga, zbog svega ovoga što se dešava zbog korona virusa. Međutim, mi smo sa rukovodstvom banja našli dogovor – rekao je Predojević.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, borcima je poželio ugodan boravak u banji i naglasio da je ovo prvi put da i oni odlaze na banjsko liječenje i rehabilitaciju.

– Mnogi procesi su stali u vrijeme korone, ali ovog puta Grad je izdvojio sredstva da i borci mogu boraviti u banjama. Zahvaljujem se i odbornicima Skupštine grada, a borcima želim da se odmore i poprave svoje zdravlje, jer  ovo je kategorija ljudi koja je jako zaslužna za stvaranje Republike Srpske. Do sada su u banje, uglavnom, išli ratni vojni invalidi, članovi porodica poginulih boraca kojima je to neophodno, a evo sad su se uključili i borci  – rekao je Đaković.

Prva grupa boraca u “Mlječanici” je boravila od 22. juna. Planirano je da naredna u Banji “Vrućici” bude od 9. jula, a posljednja u “Mlječanici” od 3. avgusta. Izbor korisnika ovog programa rađen je na osnovu prijedloga svih 47 mjesnih boračkih organizacija. Njime je obuhvaćeno 55  boraca Vojske Republike Srpske, od kojih će 45 boraviti u Mlječanici, a deset u “Vrućici” kod Teslića.

M. Z.

You must be logged in to post a comment Login

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!