Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

DRUŽENJE DIMNJAČARA U PRIJEDORU(video)

NAJNOVIJE VIJESTI

Tradicionalno druženje dimnjačara BiH, Hrvatske i Slovenije ove godine održano je u Prijedoru. Družilo se preko dvadeset majstora ovog zanata, za koji već preko 30 godina u Bosni i Hercegovini nema redovnog školovanja.

Domaćin skupa prijedorski dimnjačar Goran Stojić je rekao je da su skupovi dimnjačara prilika da se razgovara o svemu što je vezano za ovaj posao, pa i problemima koji su nažalost i u ovoj branši prisutni. Jadranko Đurić potpredsjednik dimnjačara BiH kaže da trenutno u BiH ima 78 registrovanih dimnjačara. Nažalost, već decenijama nema dimnjačara iz redovnog školovanja.

Da ovaj zanat nije isključivo muški govori primjer djevojke dimnjačara Dajane Đurić iz Brčkog koja se i pored državnog posla u Vladi Distrikta Brčko bavi ovim zanatom kojeg je zavoljela zahvaljujući tome što joj je otac dimnjačar.

Dok rade svoj posao, dimnjačari, svijet gledaju iz ptičije perspektive. Možda upravo zbog toga neke stvari u životu bolje vide od nas, pa je i to razlog više što su društvene i veoma omiljene osobe.

P.Špadić

foto: Giga

https://youtu.be/71qDrb6tbvo