18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

DRUŽENJE PENZIONERA GOMJENICE

Najnovije vijesti

Preko 300 penzionera Gomjenice i njihovih gostiju okupilo se na tradicionalnom godišnjem druženju kojem je domaćin bilo ovo mjesno udruženje.

– Ovo je već treća godina zaredom da organizujemo ovakva druženja na Spasovdan. To nam je prilika da se proveselimo, zaboravimo brige koje muče najstariju populaciju, ali i da uzvratimo gostoprimstvo drugim mjesnim udruženjima penzionera iz okoline Prijedora – rekla je Zora Đikić, predsjednik Mjesnog udruženja penzionera Gomjenica. Ona je podsjetila da u ovom naselju živi 450 penzionera te da tokom godine organizuju izlete i druge aktivnosti. Druženju u Gomjenici rado se odazvao Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske. On je naglasio važnost ovakvih okupljanja za njegovanje društvenog života penzionera.

– Solidarnost među ljudima je bila izgubljena, ali sada smo jedinstveni. Pomažemo  jedni drugima: od Trebinja do Novog Grada – rekao je Rakulj.

Na težak materijalni položaj ove populacije, ukazao je predsjednik prijedorskog Udruženja penzionera Slobodan Brdar. Po njegovim riječima, 70 odsto penzionera u Republici Srpskoj živi na granici siromaštva. On je zahvalio Gradskoj upravi Prijedor na saradnji i pomoći koju su dobijali svih ovih godina.

– Već 14 godina upućujemo naše članove u banje „Mlječanicu“ i „Vrućicu“, a posljednjih godina i na Kozaru. Takođe šaljemo penzionere na more te organizujemo brojne izlete. Nesporno je da se mnogi penzioneri nalaze u teškoj situaciji, ali bolje da se ovako okupimo i družimo nego da kukamo jedni drugima. A na nadležnim republičkim i državnim institucijama i organima je da poboljšaju materijalni položaj ove populacije – smatra Brdar.

Podršku Gradske uprave prijedorskim penzionerima potvrdio je gradonačelnik Milenko Đaković koji je pohvalio dobru organizovanost mjesnih te gradskog udruženja.

– Znajući da mnogima penzije nisu dovoljne za život, Grad pomaže najstariju populaciju na više načina: za potrebe banjsko-klimatskog liječenja, jednokratnih pomoći te druženje i proslave poput ove u Gomjenici. Penzioneri su, tokom svog radnog vijeka, stvarali  ovo gdje mi danas živimo i dalje radimo, i oni zaslužuju da im se pomogne – smatra Đaković.

U Prijedoru živi 14.700 penzionera.

D. S.