Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

DRVOPRERAĐIVAČKE FIRME OTVORILE VRATA BUDUĆIM TEHNIČARIMA (FOTO+VIDEO)

NAJNOVIJE VIJESTI

U okviru projekta Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” pod nazivom “Praktična nastava na radnom mjestu” u Prijedoru je danas Mašinska

škola potpisala ugovore sa drvoprerađivačkim firmama ove regije o organizovanju praktične nastave za buduće tehničare za obradu drveta.

Milena Gnjatović-Simatović iz Agencije “PREDA-PD” rekla je da je u okviru ovog projekta obezbijeđena i vrijedna oprema za Mašinsku školu, i to za radionicu za ručnu obradu drveta i za upotpunjavanje kabineta za CNC operatere.

Milena Gnjatović-Simatović
Milena Gnjatović-Simatović, projekt menadžer

“Ovim smo pokrenuli i inicijativu za uvođenje praktične nastave i za četvorogodišnja zanimanja”, dodala je Simatovićeva.

Dijana Šobot
Dijana Šobot, direktor Mašinske škole Prijedor

Direktor Mašinske škole Prijedor Dijana Šobot rekla je da je nastavničko vijeće ove škole iskoristilo svoje zakonsko pravo da izmijeni 30 odsto nastavnog plana i programa za vježbe iz predmeta oblikovanje namještaja i priprema prizovodnje za 4. razred tehničara za obradu drveta.

“Oni će sad dio svog programa realizovati u firmama za preradu drveta i na taj način će moći da pokažu i primijene znanja koja su kroz teoriju naučili u prethodne tri i po godine”, navela je Šobot.

Projekat “Praktična nastava na radnom mjestu” vrijedan je 160.000 KM i finansira ga Vlada Švajcarske kroz program “Prilika plus” Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

Putem ovog projekta opremu za praktičnu nastavu, osim Mašinske škole Prijedor, dobiće i ovdašnje Elektrotehnička i Poljoprivredno-prehrambena škola, te Mješovita srednja škola “Nikola Tesla” Kozarska Dubica, a firmama koje budu učestvovale u praktičnoj nastavi obezbijeđeno je 26.500 KM za amortizaciju troškova izvođenja nastave, ali i troškova samih učenika.

izvor: Srna

foto: Giga