6.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

DUGA ZIMA STVARA PROBLEME U PLASTENICIMA

Najnovije vijesti

Temperature koje već danima ne prelaze iznad nultog podioka na termometru stvaraju dodatne probleme plasteničkim proizvođačima, koji moraju dodatno da zagrijavaju svoje plastenike.

Po riječima Gorana Vukovića, uzgajivača cvijeća iz Gomjenice, otkad se počeo baviti proizvodnjom nije upamtio ovoliko dug hladan period.

– Nijedna godina nije bila poput ove, a bavim se ovim poslom već 12 godina. Ekstremno niske temperature vežu se danju i noću, pa se peći lože 24 časa. Nadamo se da će ova hladnoća uskoro posustati – kaže Vuković.

U pethodnim zimama prosjek potrošnje ogrevnog dreveta je bio oko 120 metara, ali intenzivno loženje, kako bi se održala optimalna temperatura za biljke, uzrokovaće prelazak te brojke. Vuković dodaje da povećana potrošnja drveta ne bi trebala da utiče  na cijenu cvijeća, ali hladnoća i nedostatak sunčeve svjetlosti ostaviće traga na kvaliteti biljaka.

Niske temperature smanjile su i rezerve ogrevnog drveta u domaćinstvima, a veća potražnja dovodi i do povećanja cijena ovog energenta. Čini se da će hladni stisak, zima ipak malo da popusti, a tim i briga čim i kako se grijati. Prema najavama meteorologa, do rasta temperatura moglo bi doći već sredinom ove sedmice.

Z.J.

foto: Giga