4.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

DUGOVANJA HLADE RADIJATORE

Najnovije vijesti

Zbog dugovanja svojih korisnika, prijedorska „Toplana“ se, na sredini grejne sezone, suočava sa problemima kod plaćanja energenta dobavljačima. Dug za drvenu sječku već je prešao milionski iznos i više se ne može nabavljati ovaj energent, ističu u ovom preduzeću.

– Toplana se nalazi u složenoj situaciji, jer se veliki broj građana isključio sa grijanja, a dio ne plaća svoje obaveze. U najtežoj situaciji se nađu oni koji redovno plaćaju svoje račune i kojima je dovedeno u pitanje odgovarajuće grijanje – rekla je Ljiljana Despotović, direktor „Toplane“.

Još jedan problem, kako kaže Despotovićeva, jeste sporo rješavanje sudskih sporova koji se tiču „Toplane“, što iliustruje podatkom da, od 2010. godine, Sud nije izdao nijedno rješenje za izvršenje. Nisu pomogle ni akcije otkupa duga koje „Toplana“, proteklih deset godina,  organizuje bar dva puta godišnje.

direktor Toplane LJiljana Despotović
direktor Toplane LJiljana Despotović

 

– Pozivam sve korisnike da počnu plaćati svoje obaveze, jer se dovodi u pitanje grijanje cijelog grada – naglasila je Despotovićeva. Ona je pozvala zajednice etažnih vlasnika da dođu u „Toplanu“ kako bi pronašli rješenje za nastale probleme.

– Ukoliko ne nađemo rješenje za dugovanja, mi ćemo sigurno početi da isključujemo energetske cjeline koje ne mogu da postigu naplativost u svojim zajednicama i koje imaju veliki broj isključenih korisnika. Ne možemo grijati nekoga ko je isključen, a to radimo putem vertikalnih vodova – dodala je Despotovićeva.

Ukupna dugovanja građana, samo za glavni dug, iznose 5.124.000 KM, zaključno sa 31. decembrom 2016. godine, a tu treba dodati i  obračunatu kamatu u iznosu 3.382.000 KM. Privredni subjekti na teritoriji grada duguju 1.300.000 KM. Obaveze „Toplane“ i dalje, najvećim dijelom, otpadaju na dugovanja za mazut koji se koristio do 2015. godine, i iznose preko 4.300.000 KM. Već 2018. na naplatu će doći prva rata kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, što će dodatno opteretiti „Toplanu“ čije je poslovanje već sad dovedeno u pitanje.

Z.J.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!