Dušan Kovačević, poznati beogradski književnik, dobitnik je Nagrade za životno djelo „Književni vijenac Kozare“ 47. “Književnih susreta na Kozari”. To je jednoglasno odlučio žiri u sastavu: predsjednik Matija Bećković i članovi Goran Maksimović i Andreja Marić, saopšteno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora „Književnih susreta na Kozari“. Radi se o jednom od najvećih pisaca srpske književnosti koji je, u posljednjih 50 godina, stvorio vijenac važnih komedija, rekao je Goran Maksimović.

– Tu su, između ostalih, djela „Maratonci trče počasni krug“, „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti“, „Balkanski špijun“, „Profesionalac“… Imamo pisca koji, služeći se grotesknom komikom ili crnohumornim smijehom, ponire u najdublje slojeve srpskog naroda. Razobličava vrline i mane tog naroda i svima nama omogućava da se gromoglasno smijemo – rekao je Maksimović.

Dušan Kovačević ostavio je velike tragove na književnom i intelektualnom planu krajem 20. i početkom 21. vijeka. „Književni susreti na Kozari“ biće ponosni što će jedan ovakav bard književnosti dobiti nagradu, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

– Grad Prijedor i ostale opštine ponosne su što smo još jednog velikana stavili na pijedestal intelekta i njegovih znanja koje mu donose slavu u ovom i budućim vremenima – rekao je Đaković.

Izdavačkom djelatnošću „Književnih susreta na Kozari“ u 2019. godini obuhvaćeno je pet knjiga u ediciji „Ovjenčani“. Pred čitalačkom publikom pojavile su se „Izabrane pesme“ Ljubomira Simovića, „Žeravija voda“ Miroslava Tešića, „Svemirno slovo“ Matije Bećkovića, „Korak na drugom putu“ Dragana Kolundžije i „Krčevina“ Ljubivoja Ršumovića, rekao je urednik Mladenko Sadžak.

– Knjige sadrže neke svoje specifičnosti. Imaju stalne rubrike o životu, izbor iz poezije i o „Književnim susretima“. Knjige nastoje, kao i prošle dvije, da prate kulturna dešavanja u Prijedoru. Ukoliko budu prihvaćene kao takve, vjerovatno će se edicija nastaviti – kaže Sadžak. Nagrada za životno djelo „Književni vijenac Kozare“ Dušanu Kovačeviću će biti uručena 20. septembra, na Svečanoj akademiji u Pozorištu Prijedor.

Violeta Gavranović

PrethodniRepertoar kina “Kozara” od 3 do 11. septembra 2019. godine
SlijedećiUSPJEŠNA SARADNJA MEDIJA I POLICIJE (video)