8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

DUŠANU KOVAČEVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO (video)

Najnovije vijesti

Dušan Kovačević, poznati beogradski književnik, dobitnik je Nagrade za životno djelo „Književni vijenac Kozare“ 47. “Književnih susreta na Kozari”. To je jednoglasno odlučio žiri u sastavu: predsjednik Matija Bećković i članovi Goran Maksimović i Andreja Marić, saopšteno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora „Književnih susreta na Kozari“. Radi se o jednom od najvećih pisaca srpske književnosti koji je, u posljednjih 50 godina, stvorio vijenac važnih komedija, rekao je Goran Maksimović.

– Tu su, između ostalih, djela „Maratonci trče počasni krug“, „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti“, „Balkanski špijun“, „Profesionalac“… Imamo pisca koji, služeći se grotesknom komikom ili crnohumornim smijehom, ponire u najdublje slojeve srpskog naroda. Razobličava vrline i mane tog naroda i svima nama omogućava da se gromoglasno smijemo – rekao je Maksimović.

Dušan Kovačević ostavio je velike tragove na književnom i intelektualnom planu krajem 20. i početkom 21. vijeka. „Književni susreti na Kozari“ biće ponosni što će jedan ovakav bard književnosti dobiti nagradu, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

– Grad Prijedor i ostale opštine ponosne su što smo još jednog velikana stavili na pijedestal intelekta i njegovih znanja koje mu donose slavu u ovom i budućim vremenima – rekao je Đaković.

Izdavačkom djelatnošću „Književnih susreta na Kozari“ u 2019. godini obuhvaćeno je pet knjiga u ediciji „Ovjenčani“. Pred čitalačkom publikom pojavile su se „Izabrane pesme“ Ljubomira Simovića, „Žeravija voda“ Miroslava Tešića, „Svemirno slovo“ Matije Bećkovića, „Korak na drugom putu“ Dragana Kolundžije i „Krčevina“ Ljubivoja Ršumovića, rekao je urednik Mladenko Sadžak.

– Knjige sadrže neke svoje specifičnosti. Imaju stalne rubrike o životu, izbor iz poezije i o „Književnim susretima“. Knjige nastoje, kao i prošle dvije, da prate kulturna dešavanja u Prijedoru. Ukoliko budu prihvaćene kao takve, vjerovatno će se edicija nastaviti – kaže Sadžak. Nagrada za životno djelo „Književni vijenac Kozare“ Dušanu Kovačeviću će biti uručena 20. septembra, na Svečanoj akademiji u Pozorištu Prijedor.

Violeta Gavranović

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!