18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

DUŠKOVI KUĆNI LJUBIMCI ZMIJA, TARANTULE, GEKONI I AGAME

Najnovije vijesti

Duško Vujinović, mještanin Čirkin Polja, u jednoj od prostorija svoje kuće drži za naše prilike neobične kućne ljubimce poput zmije, tarantula, gekona, bradatih agama… Nesebično ih je uz startnu dozu straha kod prisutnih,  pokazao i na otvorenoj izložbi sitnih životinja u JU  Centar “Sunce” u Prijedoru.

IMG_8281

Upravo u ovom dijelu izložbenog prostora je i najveća gužva, jer nakon Duškovog pojašnjenja da su njegovi neobični ljubimci bezazleni i dobroćudni poput svih ostalih izloženih životinja ptica, živine, kunića…  svi bi da se fotografišu, ili bar malo da ih pomiluju…

IMG_8263

-Ovdje je kukurzni smuk iz Sjeverne Amerike, gekoni  iz Indije i Pakistana, više vrsta tarantula iz Srednje i Južne Amerike, Afrike i Azije, bradate agame  iz Australije… Nisu baš životinje s kojim se ljudi često susreću, pa otud brojna pitanja na koja uvijek rado odgovaram, jer svrha ovakvih izložbi je da budu i edukativne, posebno za djecu. Ovo je prilika da se upoznaju s njima- kaže Duško koji je još kao dječak zavolio tarantule.

IMG_8282

Na paukove, zmiju i gušterove navikli su se i njegovi ukućani posebno na  kukuruznog smuka za kojeg Duško pojašnjava “ da je jako bitan u lancu ishrane.”

IMG_8273

-Američki smuk je noćna životinja. Treba im topla prostorija, a ako nije može se dogrijati. Zmija je aktivna i veliki je lovac.- kaže Vujinović koji se posljednjih šest godina bavi uzgojem egzotičnih  životinja.

izvor: Avaz

Foto: Giga

IMG_8278 IMG_8276