-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

DVADESET JEDRILIČARA NA 18. BLANIK KUPU

Najnovije vijesti

Na prijedorskom Aerodromu “Urije” održava se 18. Blanik kup “Prijedor 2023”, na kojem učestvuje dvadeset jedriličara iz republika bivše Jugoslavije i jedan takmičar iz Australije. Na Blanik redovno dolazi Nenad Davidović iz makedonskog Aero-kluba “Kumanovo”.

“Ovo nam je 12. put kako dolazimo na Blanik u Prijedor. Drago nam je da se ovo takmičenje održalo. Uspjeli smo da se organizujemo i stignemo u kratkom vremenu. Ove vrućine su otežale jedriličarima, jer teže je i polijetanje i slijetanje, a  produži se i daljina u zaustavljanju”, rekao je Davidović.

Riječ je o takmičenju pilota u preciznom slijetanju jedrilicom “blanik L-13” koja se koristi za obuku.

“Takmičenje se održava u tri konkurencije: Prvenstvo Republike Srpske, Prvenstvo BiH i otvorena konkurencija. Inače takmičenje se radi u pojedinačno-ekipnoj konkurenciji. Ekipu čine dva pilota. Cilj je da se sleti u zamišljeno polje označeno od 100 metara. Najbolji takmičar je onaj koji bude imao najmanje kaznenih bodova odnosno koji se zaustavi na udaljenosti od 100 metara, tačnije nuli”, rekao je Milan Marković, direktor Blanik kupa.

Svečanom otvaranju Kupa prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević, koji je čestitao organizatorima i poželio dobrodošlicu gostima.

“Ovo takmičenje je prepoznatljivo, ima dugu tradiciju, nadam se da će i u budućem vremenu biti održavano i da ćemo svakako podržavati Blanik kup”, rekao je Kovačević.

Organizator ovog jedinstvenog takmičenja u BiH je Aero-klub “Prijedor” i Omladinska organizacija “Glide”, uz podršku Grada Prijedora i Vlade Republike Srpske. Proglašenje pobjednika je u 13 časova.

D. S.