Na 64. Sajmu knjiga u Beogradu predstavljeno je pet novih knjiga iz edicije “Ovjenčani”, koja obuhvata izabrana djela dobitnika nagrada “Skender Kulenović” i “Književni vijenac Kozare”, čiji je izdavač Gradska uprava Prijedor. Nakon prošlogodišnjih prvenaca i objavljivanja knjiga Branka Ćopića i Milovana Danojlića, ove godine riječ je o pet knjiga, izabranih djela  slavodobitnika Književnih susreta na Kozari i to književnika LJubomira Simovića, Matije Bećkovića, Milosava Tešića, LJubivoja Ršumovića i Dragana Kolundžije.

Pored ovih književnika, promociji  su prisustvovali  i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, urednik edicije Mladenko Sadžak, kao i članovi redakcije Andreja Marić i Goran Maksimović, koji su bili i priređivači nekih od knjiga ove edicije. Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković je izjavio na ovoj svečanoj promociji da dolazak na Sajam knjiga u Beogradu za nas iz Republike Srpske predstavlja dolazak na svetkovinu, koja ne samo da slavi knjigu nego i produbljuje i učvršćuje veze sa našom maticom. “Posebno smo ponosni što smo na ovu svetkovinu došli sa pet novih izdanja izabranih djela velikana srpske književnosti, dobitnika nagrada naših Književnih susreta na Kozari”, rekao je Đaković.

Urednik izdavačke djelatnosti Književnih susreta, Mladenko Sadžak je ranije izjavio da su sve knjige imale svoje izbore različitih autora. „Negdje su ih radili pjesnici negdje priređivači, knjige su na neki način samosvojne, nisu to izbori koje smo mogli vidjeti u dosadašnjim izdanjima drugih izdavačkih centara pa smo i na taj način pokušali da damo neki izraz koji je ličan i odražava Prijedor“, istakao je Sadžak. On je dodao i da jako puno hronološkog, književnog materijala čeka na svoje publikovanje i da je Krajina potpuno zanemarena u obznanjivanju svojih vrednota pisaca. „Između ostalog Književni susreti na Kozari su okupili plejadu najboljih pisaca nekadašnje Jugoslavije, najboljih pisaca srpskih zemalja i da sve ne bi palo u zaborav, da bi ostavili traga svemu tome pokrenuta je ova edicija“, naglasio je Sadžak.

Akademik, Matija Bećković je istakao da se Prijedor kroz izdavaštvo svrstao u velike kulturne centre. “Ovom edicijom koju predstavljamo na Sajmu knjiga, Prijedor ulazi među najveće i najslavnije izdavaštvo ko god vidi tih sedam-osam knjiga koje su objavili, ko ih je uredio, kako ih je opremio, pomislio bi da je to izašlo u nekoj ediciji plejade u Parizu ili kod nekih izdavača koji su se proslavili kao što je `Matica Srpska` ili `Srpska književna zadruga`, ali Prijedor je na neki način pokazao kako bi mogli i drugi tako nešto da urade”, rekao je Bećković novinarima. On je ocijenio i da je Prijedor na ovaj način svoju sudbinu vezao za kulturu.

Jedan od laureata, književnik LJubivoje Ršumović istakao je da je dobro što se i na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu širi tema Kozare. “Tema Kozare literarna je samim svojim postojanjem, ali su je i Skender Kulenović, Mladen Oljača i naročito Dragan Kolundžija učinili, rekao bih, internacionalnom, ali i rodoljubivom”, naglasio je Ršumović. On je istakao i da ga to ispunjava srećom. “Kada sam primio nagradu /2014./, rekao sam da, osim Zlatibora, sada imam slobodnu teritoriju Kozaru u koju mogu da izbegnem, ako dođe do neke bežanije”, rekao je Ršumović.

Pored toga što su se svi prisutni akademici i književnici pozitivno izrazili o Prijedoru i njegovom izdavačkom poduhvatu, svi su pročitali po koji stih iz svoje knjige, koja je ovom prilikom promovisana. Ovo predstavljanje Prijedora na jednom od najvećih kulturnih događaja u regionu realizovano je preko Predstavništva Republike Srpske u Beogradu. Inače, Prijedor se ovom promocijom našao među ukupno 991 učesnika, koji obuhvata direktne i indirektne izlagače, što je malo više od prošle uspješne godine.

Sajam je ove godine obilježila velika posjećenost ljubitelja knjiga, a ono što raduje je da je među njima i dosta mladih koji su organizovano ili pojedinačno u velikom broju posjetili ovu svetokovinu knjige. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu otvoren je 20. oktobra  i trajao je do 27. oktobra. Održan je pod sloganom “Pismo=glava”. Zemlja počasni gost, bila je Egipat.

KV

PrethodniU DONJEM PETROVOM GAJU ODRŽANO “VEČE KULTURNOG STVARALAŠTVA“ (video)
SlijedećiTVJ PRIJEDOR: U ČETVRTAK “DAN OTVORENIH VRATA”