Edukacija o investicionim fondovima u RS

U Prijedoru je danas održana edukacija o investicionim fondovima u Republici Srpskoj na kojoj su građanima i preduzećima prezentovane mogućnosti ulaganja i promjene kroz koje su ovi fondovi prošli, od privatizacionih, zatvorenih do otvorenih investicionih fondova. Dijana Đaković, rukovodilac Područne privredne komore Banjaluka, Kancelarije Prijedor, podsjetila je da su građani, svojevremeno, putem vaučera postali ulagači u tadašnje investicione fondove.

– Od tog vremena do danas, desilo se nekoliko transformacija, tako da je veoma korisno da budemo informisani šta je novo, šta možemo da očekujemo od akcija koje smo uložili u investicione fondove i kako uopšte fondovi danas funkcionišu – rekla je Đakovićeva.

Priča sa investicionim fondovima u Republici Srpskoj počela je 2002. godine u procesu privatizacije. Neki građani su ulagali u preduzeća, a neki su se odlučili za investicione fondove. Puno preduzeća je u međuvremenu otišlo u stečaj, ekonomija se nije razvijala kako se očekivalo, te su i fondovi za sobom stalno povlačili velike gubitke. Od tada su prošli nekoliko transformacija, iz privatizacionih u zatvorene i konačno, prije tri godine, u otvorene investicione fondove. Goran Klincov, jedan od izvršnih direktora Društva za upravljanje investicionim fondovima „Kristal invest“ a.d. Banjaluka, pojašnjava u čemu je njihova prednost:

– Samim preoblikovanjem, zdrava imovina je prenesena u te nove fondove. Sad se tek može ocijeniti rad svakog društva  u upravljanju njihovim  fondovima na osnovu rezultata koje će taj fond da prikaže – pojašnjava Klincov.

U Republici Srpskoj trenutno postoji 17 otvorenih investicionih fondova koji su, preoblikovanjem, nastali iz 11 zatvorenih fondova. Tu je i jedan zatvoreni investicioni fond koji nije nastao iz privatizacionog procesa nego je naknadno osnovan. Učesnici edukacije, između ostalog, upoznati su sa radom tri otvorena fonda koji postoje već godinu i po dana, a nastali su iz „Zepter fonda“ i „Kristal invest fonda“. Slična predavanja biće održana i u drugim regionalnim centrima Privredne komore RS.

D. S.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!