-2.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

EDUKACIJA O PLASTENIČKOJ PROIZVODNJI (FOTO+VIDEO)

Najnovije vijesti

U organizaciji gradskog Odsjeka za unapređenje poljoprivrede, u Prijedoru je održano dvodnevno predavanje za 40 korisnika projekta “Podrška podizanju plastenika”. Osim edukacije, korisnici će dobiti plastenike od 100 kvadrata, sistem za navodnjavanje te sadni materijal za proljetnu i jesenju  sjetvu.

Na javni poziv prijavilo se 127 zainteresovanih poljoprivrednika, dok je njih 40 ispunilo uslove konkursa. Medju njima je i majka troje djece, 27-godišnja Vesna Mikić iz Petrovog Gaja:

– Suprug i ja smo nezaposleni. Ovo nam je prvi plastenik. Uzgajaćemo paradajz, krastavac i druge vrste povrća. Nadam se da ćemo prodajom proizvoda uspjeti ostvariti prihod – rekla je Mikićeva.

Dvodnevno predavanje za prijedorske poljoprivrednike uključene u projekat dodjele plastenika održao je Admir Hodžić, iz Međunarodne humanitarne organizacije “Muslim Aid” (MAID). Projekat “Podrška podizanju plastenika” ukupne vrijednosti 100.000 KM, Grad Prijedor sufinansira sa 40 odsto sredstava, humanitarna organizacija El-de-es-ce (LDSC) preko nevladine organizacije “Muslim Aid” takođe sa 40 odsto, a korisnici sa 20 procenata.

Gradska uprava Prijedor već sedam godina podstiče plasteničku proizvodnju, rekla je Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapredjenje poljoprivrede, pojasnivši da se najviše proizvodi sadni materijal, paprika, paradajz, u manjem obimu krastavac i ostale povrtlarske kulture, dok oko osam proizvodjača u plastenicima uzgaja cvijeće. Budžetskim sredstvima Grad Prijedor godišnje podstiče plasteničku proizvodnju na oko 50.000 metara kvadratnih.

D.S.

Foto: Giga