17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

Edukacija o saobraćaju za najmlađe

Najnovije vijesti


 U okviru kampanje „Vozači, škola je za nas, oprez je za vas“ održano je predavanje učenicima OŠ „Branko Ćopić“ na kojem su prisustvovali Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

Ministarstvo saobraćaja i veza u sardnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savezom Republike Srpske već dugi niz godina provodi preventivne i edukativne mjere kako bi poboljsali bezbjednost u saobraćaju sa akcentom na najmlađe.
-Danas sam poslije pet godina obilaska škola čuo najdivniji kometar kad je jedan dječak u toku prezentacije rekao „pa mi to sve znamo“. To je divno čuti i moram reći sa punim zadovoljstvom da u prošloj godini 2018.  po statistici nismo imali nijedano stradalo dijete do 13 godina u saobraćaju i nadam se da ćemo taj trend nastaviti – rekao je Trninić

Agencija za bezbjednost saobraćaja RS pripremila je  projekat koji će biti realizovan do kraja godine. Cilj je da se uradi pet elaborata bezbjednosti u saobraćaju za pet škola RS, rekao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.
-Do sad smo odradili pet elaborata, jedan za školu u Prijedoru i jedan za školu u Banjaluci, i još će biti urađeno za pet škola. Na taj način želimo da podstaknemo ostale subjekte, prije svega jednice lokalne samouprave, da kroz te elaborate podignemo bezbjednost saobraćaja na viši nivo, da infrastrukturu u školama prilagodimo potrebama djece, a isto tako, kroz saobraćajno obrazovanje i vaspitanje, djecu naučimo kako bezbjedno učestvovati u saobraćaju – poručio je Radović
Kao domaćin, direktor OŠ „Branko Ćopić“ Sanja Munjiza izrazila je zadovoljstvo zbog današnje edukacije, koja u ovoj obrazovnoj ustanovi traje neprekidno.
-Mi u školi imamo svoj interni pravilnik u vezi bezbjednost učenika koji prolazi kroz sve organe od Nastavničkog vijeća, Savjeta roditelja, Savjeta učenika i Školskog odbora. To je nešto što se neprekidno apostofira i na časovim odjeljenske zajednice i u svakodnevnoj priči  jer bezbjednost djece je nešto što je najbitnije – rekla je Munjiza
Ovoj aktivnosti kojoj se posebno posvećuje pažnja prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković

-Mene posebno raduje što vidim da su djeca već od svojih roditelja, baka, deka dosta toga naučili, dobro razumiju osnovna pravila kretanja u saobraćaju i to je ono što je vrlo važno, a danas su eventualno proširili znanja kroz ovo kratko predavanje o svojoj bezbjednosti i oni to uglas svi potvrđuju- rekao je Đaković.

V.G.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!