2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

EDUKOVAN PČELAR I ZDRAVA PČELA – DOBITNA KOMBINACIJA (VIDEO)

Najnovije vijesti

„Mala škola pčelarstva“, koju je organizovalo prijedorsko Udruženje pčelara „Prva pčela“, proteklog vikenda je privedena kraju. Cilj svega je, kažu organizatori, omasovljenje pčelarstva na ovom području. Da je interesovanje veliko, govori činjenica da je školu prošlo oko 60 polaznika

– Mi smo prezadovoljni. U početku se nismo nadali ovolikom broju ljudi, ali odziv nas je iznenadio. Jedni smo od rijetkih koji se ne boje konkurencije. Štaviše, mi je sami stvaramo. Jednostavno, smatramo da trenutno nemamo dovoljan broj pčelara koji mogu da obezbijede kvalitetnu proizvodnju – rekao nam je predsjednik Udruženja „Prva pčela“  Đuro Kunić.

Da pčelarstvo ne poznaje dobne granice, pokazuje podatak da najmlađi polaznik škole ima 14 godina, a mnogo je tu i onih koji odavno uživaju penzije. Buduće pčelare i njihove učitelje u Busnovima je ugostio Sretko Pađan, koji se i sam nedavno otisnuo u ove vode.

– Ovo mi je treća godina u pčelarstvu i trenutno imam 15 društava. Mnogo je uloženo, ali polako počinju da pristižu i prvi rezultati. Mi smo i prošle godine, koja je bila loša za pčelare, imali dosta meda. Ove godine očekujemo odične prinose – kaže Pađan, koji je u cijelu priču ušao sa snahom Ljiljanom Despotović. Stručnu pomoć im je pružio Radovan Kečan, koji je i održao posljednje predavanje u „Maloj školi pčelarstva“. Teme su bile tehnologija pčelarenja, proširenje društva i borba protiv rojenja. Zujanje pčela i slatki plodovi njihovog rada privlače ljude svih profila: poljoprivrednici, inženjeri, profesori, društvo je šaroliko. Prve korake u pčelarstvu pravi profesor u prijedorskoj Elektrotehničkoj školi, Predrag Panić.

– Početnik sam i pčelarim tri godine. Ovo je perspektivno zanimanje. I ujedno je opuštajuće. Rad sa pčelama je interesantan, opušta čovjeka, a u isto vrijeme je i veoma koristan. Pčelari time pomažu sebi, ali i drugima, proizvodeći zdrav med, propolis i polen – kaže Panić.

Znanje koje budući pčelari mogu steći na ovim predavanjima je neprocjenljivo, smatraju oni koji imaju više staža u ovoj branši. Naročito u današnjem vremenu, kad klimatske promjene utiču na rad pčela i zdravlje društava.

– Sa ovom školom mi dobijamo edukovane pčelare koji će na ispravan način krenuti u pčelarstvo. Samim tim, pčelinje bolesti će biti pod kontrolom, a prinosi će biti izuzetno visoki. Naravno, ako godina dozvoli. Pčelarstvo nije izuzeto od izreke „Učiti, učiti i samo učiti“. Promjene se dešavaju stalno, kako u prirodi, tako i u opremi i tehnologiji – poručuje iskusni prijedorski pčelar Rajko Radivojac, dodavši da je svrha škole upravo držanje koraka sa navedenim promjenama.

Vrijeme potrošeno u „Maloj školi pčelarstva“ je dobro potrošeno, smatra Mile Knežević, penzioner, koji trenutno ima oko 70 pčelinjih društava.

– Škola pčelarstva je dobra ideja, koja je odlično realizovana. Ja sam nešto znao, ali sam mnogo više naučio. Ima kvalitete u predavanjima i njihovom izvođenju – kaže Knežević.

Nakon predavanja i praktične demonstracije u pčelinjaku porodice Pađan, uslijedio je i svečani dio škole. U tom dijelu uručene su diplome polaznicima, kao i zahvalnice pojedincima i organizacijama koje su dale svoj doprinos radu škole i Udruženja. Iz „Prve pčele“ zahvalili su se na podršci koji su dale Srednja medicinska škola, Mikrokreditna fondacija „Eki“, prijedorska Gradska uprava, Agencija „PREDA“. Zahvalnicu je dobila i naša medijska kuća, koja je pratila rad Škole.

Z. J.