-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

EGIĆ: NEMA SRPSKOG NARODA AKO NEMA REPUBLIKE SRPSKE

Najnovije vijesti

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je da 81. godinu nakon Bitke na Kozari Srbi biju iste bitke za slobodu, spas srpskog naroda i Republike Srpske.
Egić je naglasio da rukovodstvo Republike Srpske nikada nije spomenulo rat, te da se u borbi za očuvanje Republike Srpske bore na politički način, mirnim sredstvima ne napadajući nikoga, samo braneći svoje.

“Sa ovog slobodarskog mjesta poručujem svima nama da je jedino ono što u miru moramo da radimo je da se borimo za Republiku Srpsku”, rekao je Egić na Mrakovici na obiljavanju 81 godine od Bitke na Kozari.

On je istakao da su Srbi bili i biju iste bitke 1942., 1992. i 2023. godine, te da su se u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ponovile neke stvari koje su se desile 1942. godine.

“Zločinci su isti i žrtve su opet iste. Moramo iz toga izvući pouku i da naučimo lekciju, a to je da nema srpskog naroda na ovim prostorima ako nema Republike Srpske”, naglasio je Egić.

Prema njegovim riječima, Odbrambeno-otadžbinski rat je donio nove žrtve, ali je Srpski narod bio odbranjen na onim područjima gdje je na vrijeme formirana srpska teritorija.

Govoreći o Bitki na Kozari, Egić je podsjetio a je 1944. godine oko 95 odsto pripadnika partizanskog pokreta bilo srpskog porijekla, te da su se nakon 1944. godine i drugi narodi približili i ušli u partizanski pokret iz njima, a i nama poznatih razloga.

“Angažovali su 35.000 ljudi, oko 20.000 domaćih ustaša i oko 11.000 pripadnika njemačke vojske. Naspram njih je bilo oko 3.500 partizana”, podsjetio je Egić.

On je dodao da su velike bitke vođenje na ovim područjima, te da je nebrojeno junaštvo iskazano kroz mnogo akcija, a da je obruč neprijateljske vojske probijen između 3. i 4. jula.

Na Mrakovici je danas obilježena 81. godina od Bitke na Kozari, a kod spomen-krsta odata je počast žrtvama i zapaljene su svijeće.

Obilježavanju ovog značajnoj istorijskog događaja prisustvovali su predstavnici institucija Republike Srpske i Srbije, lokalnih zajednica koje gravitiraju planini Kozari, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Republike Srpske i Srbije, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i političkih partija.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.

Obilježavanje 81 godine od Bitke na Kozari zajednički organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

SRNA