-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

EGIĆ: NIJE DONIJETA ODLUKA O VISINI NAJNIŽE PLATE

Najnovije vijesti

Odluka o visini najniže plate u Republici Srpskoj nije donijeta na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta, izjavio je Srni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.
Egić je naveo da su socijalni partneri saglasni da je potrebno povećanje najniže plate, te da će biti nastavljeni razgovori o ovoj temi.
On smatra da će ova mjera na neki način spriječiti odlazak radne snage, što je u ovom momentu najvažnije za Savez sindikata i Uniju udruženja poslodavaca Republike Srpske.
“Veliki je uspjeh da su socijalni partneri razgovarali o ovoj temi i da su se saglasili da najniža plata treba biti povećana, ali nije dogovoren modalitet kako i koliko”, zaključio je Egić.
Vlada Srpske čeka dogovor sindikata i poslodavaca o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj. Ako dogovora ne bude, do Nove godine kao i mnogo puta ranije, Vlada će donijeti odluku o minimalcu.
U Republici Srpskoj za najnižu platu radi nešto više od 7.700 zaposlenih. Vlada Republike Srpske je na sjednici 26. januara ove godine donijela odluku o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2023. godinu u iznosu od 700 KM neto.

SRNA