-0.2 C
Prijedor
Utorak, 5 Decembra, 2023

EGIĆ: SRPSKO PITANJE NDH-a RJEŠAVALA UBIJANJEM CIVILA NE BIRAJUĆI NI UZRAST

Najnovije vijesti

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je danas da su srpsko pitanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ ustaše nastojale riješiti najviše ubijanjem srpskih civila i da je najžalosnije, najteže i najpotresnije to što nisu birana ni sredstva ni način, a pogotovo uzrast.
“Ono što i jeste najpotresnije – to su ubijena djeca. Na ovom mjestu ubijeno je 84 djece dobi do 14 godina na najbrutalnije i najstrašnije načine. Ne birajući sredstva ubijali su nevinu djecu. To su poremećeni umovi koje mi normalni ljudi ne možemo da shvatimo da se tako nešto može desiti”, rekao je Egić novinarima u Macurama kod Prijedora gdje je danas obilježen Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u NDH.

On je istakao da je obaveza o ovome govoriti, njegovati kulturu sjećanja i prenositi kako se ne bi zaboravilo i kako bi kad-tad došlo do neke osude.

“Moramo stvarno da se zapitamo šta smo mi uradili proteklih decenija, naravno i politički režim je sve to zataškavao zbog tog nekog nemogućeg bratstva i jedinstva, ali mislim da i mi snosimo jedan dio krivice zašto to bar kroz predanja, usmenim putem, nismo prenosili našim pokoljenjima da se pamti i da se više nikada ne desi”, rekao je Egić.

On je podsjetio da se pomen održava u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

U znak sjećanja na stradalu djecu služen je parastos i položeni vijenci i cvijeće, a obraćanje zvaničnika i umjetnički program otkazani su zbog iznenadnog nevremena.

SRNA