Četvrtak, 25. Aprila 2024.
13.8 C
Prijedor

 EGIĆ: ZAPOŠLJAVANJE LICA SA INVALIDITETOM DA POSTANE PRAKSA

NAJNOVIJE VIJESTI

Zapošljavanje lica sa invaliditetom, a posebno sa Daunovim sindromom ne bi trebalo da ostanu pojedinačni slučajevi nego bi trebalo da postane praksa, a Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske biće na raspolaganju privrednim društvima i ustanovama koje to urade, izjavio je danas na Jahorini resorni ministar Danijel Egić.
Egić je izrazio zahvalnost angažmanu i naporima koje ulaže Olimpijski centar Jahorina za zapošljavanje lica sa invaliditetom, pogotovo kada je riječ o ljudima sa Daunovim sindromom.

“Nadam se da će i ostale ustanove i privredna društva da podrže ovu akciju i priključe se da bi na što više mjesta ljudi sa invaliditetom generalno, a pogotovo lica sa Daunovim sindromom, mogli da nađu zaposlenje”, rekao je Egić novinarima na manifestaciji povodom obilježavanja Svjetskog dana lica sa Daunovim sindromom.

On je naglasio da privredna društva i ustanove koje zaposle neko lice sa invaliditetom mogu da ostvare određene benefite, određen povrat poreza pri zapošljavanju ovih lica, kao i određene novčane doprinose za prilagođavanje radnog mjesta za rad ovakvih lica.

“Značajno je istaći da na tržištu rada lica sa invaliditetom se zapošljavaju oni koji imaju više od 40 osto invalidnosti, oni koji imaju 70 odsto tjelesnih oštećenja, kao i lica sa blagim i umjerenim intelektualnim teškoćama”, rekao je Egić.

On je ukazao da poseban vid zaštitnih radionica, odnosno, jedan oblik pravnog lica, omogućava da se zapošljavaju lica sa malo težim invaliditetima.

“Ovo je način kako da zaposlimo ova lica, a u svemu tome Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite tu je da pomogne sa izmjenama i dopunama zakonskih propisa kako bi ovo omogućili“, dodao je Egić.

Na Jahorini je održana manifestacija povodom obilježavanja Svjetskog dana lica sa Daunovim sindromom na kojoj je predstavljen program socijalne rehabilitacije, osamostaljivanja i radnog osposobljavanja lica sa Daunovim sindromom i njihovo prvo socijalno integrisanje u društvo.

SRNA