14.8 C
Prijedor
Četvrtak, 8 Juna, 2023

EKIPA “ROSA” IZ NIŠA POBJEDNIK IZVIĐAČKOG VIŠEBOJA “KOZARA 2017” (FOTO i VIDEO))

Najnovije vijesti

Ekipa “Rosa” Odreda izviđača “Lola” iz Niša sveukupni je pobjednik dvodnevnog Izviđačkog višeboja “Kozara 2017” koji je održan u Prijedoru.
Oni su ukupno osvojili 1.357 bodova i to u izviđačkim disciplinama konstrukcija staze, prelazak staze, panoramski snimak, prolaz kroz minsko polje, itinerer, semafor i test iz izviđaštva, test iz prve pomoći.
Drugo mjesto sa osvojenih 1.307 bodova pripalo je ekipi “Seržile” Odreda izviđača iz Temerina, a treće ekipi “Sanšajn” Izviđačkog odreda “Crni vrh” Tešanj sa 1.203 osvojena boda.


Starješina Izviđačkog odreda “Dr Mladen Stojanović” Prijedor Ernest Badnjević je istakao da je ovo bio tradicionalni izviđački višeboj koji je ovaj odred organizovao uz podršku grada Prijedora i Ambasade SAD u BiH i u okviru projekta “Savršeni svijet”.

“Zadovoljni smo odzivom oko 350 izviđača iz raznih dijelova BiH i Srbije, te pokazanim znanjem i vještinama koji trebaju da krase izviđače”, rekao je Badnjević.

Pored tradicionalnih izviđačkih disciplina koji spadaju u domen topografije, organizovano je i školsko takmičenje učenika prijedorskih osnovnih škola zainteresovanih za rad u izviđačkoj organizaciji.

Badnjević je istakao da je ovo bila treća od sedam aktivnosti u okviru ovog projekta “Savršeni svijet” koji prijedorski izviđači provode u saradnji sa Savezom izviđača Zenice i koji će trajati do kraja 2018. godine.

Na ovogodišnjem višeboju “Kozara 2017” učestvovalo je tridesetak ekipa izviđačkih odreda iz Temerina, Niša, Prijepolja, Zenice, Rakovice-Sarajeva, Brčkog, Broda, Beograda, Banovića, Konjica, Vareša, Tešnja, Nemile, Visokog i Kozarske Dubice, te ekipe prijedorskih osnovnih škola, udruženja iz Sanskog Mosta i kulturno-umjetničkog društva “Saničani”.

Prvi izviđački višeboj u Prijedoru je put je organizovan 1978. godine na Kozari.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!