-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

EKSPERIMENTALNA PRIMJENA MATRICE ZA RANO PREPOZNAVANJE FAKTORA RIZIKA

Najnovije vijesti

U okviru projekta “Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza”, koji Republički pedagoški zavod /RPZ/ u ovoj školskoj godini sprovodi u svim školama Republike Srpske, eksperimentalno će u nekoliko odabranih škola – u Prijedoru, Bijeljini, Banjaluci i Istočnom Sarajevu biti primijenjena matrica za rano prepoznavanje faktora rizika kod djece.
Branko Anđić iz Društva psihologa Republike Srpske rekao je da će matrica poslužiti da se evidentiraju sva ponašanja uz pomoć kojih se mogu identifikovati djeca u riziku na uzrastu od 6. do 9. razreda osnovne škole i prvog i drugog razreda srednje škole.

“Faktori rizika su odnos sa vršnjacima, poteškoće u učenju i ponašanju, odnos učenik-nastavnik, nošenje djeteta sa problemima, anksioznost, depresivno-anksiozno ponašanje, hiperaktivno ponašanje, agresivno i destruktivno ponašanje i društveno neprihvatljivo ponašanje”, rekao je Anđić Srni.

Stručnu podršku projektu daje Društvo psihologa Republike Srpske, a tehničku Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu /CPRC/. Supervizor aktivnosti ispred RPZ-a je doktor Nina Ninković, a mentor Branko Anđić iz Društva psihologa Republike Srpske.

“Cijeli projekat ima za cilj da se pokrenu različite aktivnosti radi stvaranja podsticajnog okruženja za rast i razvoj djece i mladih u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske, a jedan od prvih koraka biće primjena ove eksperimentalne matrice”, naveo je Anđić.

Primjeni matrice prethodiće obuka nastavnika, primjena matrice trajaće dva mjeseca, a potom će se testirati dobijeni rezultati koji bi trebalo da unaprijede rano prepoznavanje faktora rizika kod djece i preveniraju devijantno ponašanje.

Eksperimentalna matrica u Prijedoru će se primijeniti u osnovnim školama “Branko Ćopić”, “Desanka Maksimović” i “Petar Kočić”.

izvor: srna

foto: Giga