Avangardni umjetnik Božidar Mandić predstavio se večeras u Galeriji “Sreten Stojanović” izložbom pod nazivom “Ton posle tišine”. Izložba obuhvata fotografije i eksponate iz prirode, nastale od drveta, kravlje balege i kamena. Ovaj Novosađanin poznat je kao osnivač “Porodice bistrih potoka”, najstarije eko-umjetničke komune, koja se nalazi u selu Brezovica, na planini Rudnik. Mandić već 44 godine živi tamo, kako kaže, u šumi, šireći svoju životnu filozofiju i borbu za planetu i pojedinca.

“Moja avangardna djela nastaju u šumi, u prirodi gdje živim. Pokušavam da spojim ta dva elementa – prirodu i umjetnost. Zato su moji izložbeni eksponati nastali od prirodnih materijala koji pokazuju da znaju da misle, osjećaju i uobličavaju ljepotu, a ne samo plastika, staklo i metal, od kojih je sazdana moderna civilizacija”, rekao je Mandić.

Ovaj dramaturg, likovni istraživač i književnik objavio je 25 knjiga i režirao tridesetak avangardnih pozorišnih predstava. Autor je dvadeset samostalnih izložbi. Druženje s Prijedorčanima, Mandić nastavlja sutra u 19 časova u prijedorskoj galeriji, gdje će, dokumentarnim filmom i knjigama, predstaviti komunu “Porodica bistrih potoka”.

“U interakciji s publikom, razgovaraću o tome kako da čovjek u savremenom svijetu pronađe smisao i ne izgubi čovječnost. Umjetnost ima veliku ulogu, da ponudi drugačiji način života od savremenog, civilizacijskog ubrzanja, nemanja prijateljstava i nedostatka duše”, rekao je Mandić.

Izložba “Ton posle tišine” biće otvorena mjesec dana.

D. S.

PrethodniDOLAZAK PATRIJARHA PORFIRIJA VELIKI DAN ZA SRPSKU
SlijedećiPATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE STIGAO U MANASTIR MILOŠEVAC