Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je epidemija virusa korona u Srpskoj pod kontrolom i da su kapaciteti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ i drugih zdravstvenih ustanova u Republici za sada dovoljni za njegu pacijenata.

Šeranić je naveo da se na Klinici za infektivne bolesti UKC-a poštuju svi principi i mjere lične zaštite pacijenata i zdravstvenog osoblja, te da su disciplina i odgovornost medicinara i stanovništva najbolji odgovor na pojavu i širenje epidemije korona virusa.

On je ponovio da je u Srpskoj linearan ili postepeni rast epidemije i zaraženih, a ne eksponencijalni, što smatra pozitivnim.

“To je dokaz da epidemiju držimo pod kontrolom i nemamo opterećenost zdravstvenog sistema. Broj pacijenata koji dolaze u naše zdravstvene ustanove nije veliki, što je i bio cilj naših aktivnosti i mjera usmjerenih prema zajednici”, rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

Kada je riječ o nedostatku lijekova i mediciskih sredstava, Šeranić je napomenuo da je problem što je Evropa zaustavila isporuke pomenute robe, uprkos tome što je realizovana njena kupovina.

“Počeli smo određene pregovore sa kolegama iz EU da nam dopuste isporuke koje smo već platili da ne bismo dolazili u bilo kakve nedostatke”, rekao je Šeranić.

Pojašanjavjući zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije koji se odnosi za zabranu kretanja vikendom, Šeranić je naveo da je tokom vikedna, odnosno do sutra do 18.00 časova dozvoljeno kretanje ljudi unutar lokalne zajednica.

Šeranić je danas sa generalnim direktorom UKC Vladom Đajićem i zamjenikom generalnog direktora Nenadom Stevandićem posjetio pacijente oboljele od virusa korona na Klinici za infektivne bolesti UKC-a, kao i osoblje te klinike.

On je pohvalio sve zdravstvene radnike u Srpskoj, kao i pacijente koji se odupiru virusu.

SRNA

PrethodniDAN POLICIJE RS Služen parastos za poginule pripadnike PU Prijedor
SlijedećiDOVOLJAN BROJ RESPIRATORA NA UKC-u, A OČEKUJU SE I NOVI