Epidemiološka situacija u Prijedoru je stabilna, što se vidi  i u  dnevnim izveštajima u kojima je broj novooboljelih manji nego u prethodnim mjesecima, saopšteno je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

Manji je i broj pacijenata koji se javljaju u ambulantu za akutno-respiratorne infekcije, a nema ni zastoja u testiranjima na virus korona, rekla je dr Milica Otković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe prijedorskog Doma zdravlja.  

Ona je rekla da naredne sedmice počinje edukacija zdravstvenih radnika sa primarnog nivoa zaštite o vakcinaciji protiv virusa korona. Edukaciju će proći četiri radnika Doma zdravlja Prijedor.

– Mislim da će primarni nivo, domovi zdravlja, biti nosioci posla kad je u pitanju vakcinacija zdravstvenih radika i, ukoliko se plan vakcinacije bude širio, za ostale kategorije stanovništva. Što se tiče sekundarnog nivoa, oni će biti zaduženi za vakcinaciju svojih zaposlenih i eventualno ležećih pacijenata koji ispunjavaju uslove za vakcinaciju – pojasnila je dr Otković.

Stanje je stabilno i u Bolnici “Dr Mladen Stojanović”. Nema značajnog porasta pacijenata oboljelih od kovida, za razliku od prethodnih mjeseci kad je broj hospitalizovanih išao i do 90, rekao je dr Aleksandar Kesić, pomoćnik direktora prijedorske bolnice za ljudske resurse. Trenutno, broj oboljelih od kovida koji se liječe u bolnici je 49, od čega 25 u Kovid-bolnici, a 24 na petom spratu centralnog objekta.

– Imamo jednog pacijenta na neinvazivnoj ventilaciji, a na kiseoničkoj maski je 28 pacijenata. Iz Prijedora su 33 pacijenta, pet iz Kozarske Dubice, šest iz Novog Grada, četiri iz Oštre Luke i jedan pacijent je iz Krupe na Uni – naveo je dr Kesić.

U posljednja 24 časa u ovoj ustanovi preminulo je jedno lice kod kojeg je bilo potvrđeno prisustvo virusa korona.

Što se tiče zaposlenih u Bolnici, Kesić je naveo da je devet radnika pozitivno na virus korona.

Z.J.