2.8 C
Prijedor
Utorak, 29 Novembra, 2022

ETNOLOŠKA IZLOŽBA „PITAMO LI SE…“ – VRATITI SE PRAVIM VRIJEDNOSTIMA

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare otvorena je etnološka izložba „Pitamo li se…“, višeg kustosa etnologa Marije Radaković. Na dvadeset panoa, Radakovićeva je predstavila tradiciju srpskog naroda kroz tri najvažnija godišnja običaja: krsnu slavu, Božić i Vaskrs, te tri najvažnija životna događaja: kumstvo, svadbu i sahranu. S druge strane, na nekim panoima je dočarano ono što je autorka okarakterisala sunovratom kulturnih i uopšte ljudskih vrijednosti: kič i šund u modi i popularnoj muzici, era rijalitija, te natpisi u medijima, žutoj štampi i crnoj hronici.

– Ovo nije tipična etnološka izložba. Čini mi se da smo zanemarili neke osnovne ljudske vrijednosti. Željela sam da svim tim lošim stvarima koje se dešavaju u društvu, suprotstavim našu tradiciju i naslijeđe koje bi trebalo da čuvamo i branimo i da se, u skladu s tim, ponašamo. Mislim da bismo tada živjeli ljepše i normalnije – rekla je Radakovićeva koja se izložbom kritički osvrnula i na banalizovanje narodnih običaja u moderno doba.

Izložbu je otvorio Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare, koji je vidi kao svojevrstan poziv da se ljudi vrate tradiciji i običajima, tragajući za izlazom iz lavirinta današnjice.

Etnološka izložba „Pitamo li se…“ u Muzeju Kozare biće otvorena do 10. maja.

D. S.