3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

EVROPSKA NOĆ MUZEJA: IZLOŽBE I KONCERT (video)

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare večeras je, u okviru obilježavanja Evropske noći muzeja, otvorena arheološka izložba „Gradina Zecovi i nekropola Čarakovo“, koja prati hronologiju istraživanja ovih lokaliteta od 1953. godine do danas.

– Te godine je na platou gradine Zecovi iskopana kasnoantička crkva sa bedemom, a poslije je, prilikom iskopavanja, otkriven mnogo stariji, deblji praistorijski sloj koji čini ovu gradinu posebnom. On pripada bakarnom dobu, a povezan je sa vučedolskom kulturom. Ova kultura je veoma značajna za naše podneblje i srednju  Evropu. Njen centar je bio na lokalitetu Vučedol kod Vukovara, a svoje ogranke je imala čak do jugozapadne Bosne i Jadranskog zaleđa – rekla je autor izložbe, Daniela Radosavac, arheolog Muzeja Kozare.

 

Ona je naglasila da je ovaj lokalitet poznat i po nekropoli Čarakovo koja se nalazi odmah ispod gradine, uz put Prijedor – Sanski Most. Nekropola je iz mlađeg gvozdenog doba, između 700-te i 500-te godine prije nove ere.

– Sam ovaj miks nalaza od praistorije preko Rima ukazuje na to da je gradina Zecovi imala dug kontinuitet življenja, ukupno 4000 godina sa današnjim datumom – objasnila je autorka.

U savremeno opremljenom izložbenom prostoru, kojeg se ne bi postidio bilo koji svjetski muzej, izloženi su brojni arheološki eksponati: dijelovi posuđa i oružja, grijalice…

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić zahvalio je svima koji su učestvovali u realizaciji ove, kako je rekao, pažljivo i dugo pripremane izložbe.

– U njenoj realizaciji je učestvovao veći broj ljudi i ja im se ovom prilikom zahvaljujem. To je posao koji traži ne samo obično razumijevanje već više od toga, zato što se često stvari komplikuju, moraju se izvoditi ponovo, ali na kraju smo dobili dobar rezultat. Zahvalio bih i Gradu Prijedoru bez kojeg od svega ovoga ne bi bilo ništa. Izložba je nastala zahvaljujući redovnim sredstvima koje Muzej Kozare dobija od Grada za svoje aktivnosti – pojasnio je Radonjić.

Izložba je privukla veliki broj Prijedorčana koji su uživali i u ostalim sadržajima Noći muzeja. Mogli su da pogledaju, pored arheološke, i stalnu etnološku postavku „Identitet, naslijeđe i naša nošnja“, te nedavno otvorenu likovnu izložbu „Iz Prijedora“. Za dobar zvuk pobrinuo se kvartet iz Banjaluke „Combine“, koji je održao koncert u Muzeju Kozare. Obilježavanju Evropske noći muzeja pridružila se i Galerija 96 u kojoj je večeras otvorena izložba Dobrija Stojanovića.

D. S.