-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

FARUKOVE SLIKE IZ MALE LJETNE KUHINJE OBIŠLE SVIJET (FOTO)

Najnovije vijesti

Slikanje ga smiruje, opušta, a ponešto se i zaradi. Ne mnogo, ali  kad se podvuče crta, kupe platna, ramovi, boje… ostane nešto i za pristojan život. Posljednjih desetak godina Faruk  Jakupović (65), mještanin naselja Puharska u maloj ljetnoj kuhinji, improvizovanom ateljeu, slika portrete, dijelove grada ili ono što mu kupci slika naruče.

Slikarstvo mu nije strano, cijeli je život po malo slikao, čak to pokušao i ozvaničiti studijem Primijenjene umjetnosti u Zagrebu i onda je napravio poveću pauzu. Na nagovor prijatelja, koji su znali da je talentovan prije desetak godina počeo je opet da slika.

Slike kupuju Prijedorčani oni koji žive ovdje ili su vani, tako da se Farukove slike mogu naći u Njemačkoj, Skandinaviji, Švicarskoj, pa čak i dalekoj Americi. Pamti i zanimljive narudžbine, ali i jednog beogradskog doktora koji je od njega pazario čak nekoliko slika.

„ Bilo je naravno i neobičnih zahtijeva. Tako je jedna familija iz Švajcarske tražila da joj napravim četiri potpuno iste slike, na kojim je manastir Ostrog. Taj doktor je kupio nekoliko slika, a ostalo, pa kupuju ih brojni i nose sa sobom. Nekad nešto napravim i za svoju dušu, ali i to brzo prodam. Kupci su zadovoljni urađenim, ali i cijenom. Neću čovjeku koji je poželio svoj portret a vidim da nema mnogo para, da vadim dušu i da za sliku koju on želi imati tražim i po nekoliko stotina maraka koje on nema. Lako se s ljudim dogovorim- kaže Faruk koji je svoje slike izložio i u nekoliko prijedorskih kafića.

A za promociju njegovih slika zaslužan je po malo i KUD „Osman Džafić“ čiji sekretar Alma Semanić kaže da su bili prijatno iznenađeni kad su otkrili da zna da slika. „Nerijetko njegove slike nosimo na putovanja i poklanjamo našim domaćinima“, kaže Alma.

K.V.

foto: Giga